Nöjesnytt Jönköping 1
vıognıer D en förde en tynande tillvaro i norra R
hône i Frankrike och höll på att försvinna alldeles innan den plötsligt blev lite inne för något decennium sedan och började spridas världen över. Nu odlas den bland annat i Italien, Grekland, USA, Sydamerika och Australien. Den är både svår att odla och skörda i precis rättan tid, vilket är helt avgörande för resultatet. Viognierdruvans smak är oerhört fruktig, som en flytande fruktsallad på ett ungefär. Fast godare - gissar jag. Den används ofta i kombination med andra druvor för att sprida sin lättflörtade runda fruktighet i bistrare sällskap. Man hittar även gröna viognierdruvor i röda viner. Men i regel är vinerna vackert guldgula till färgen och bör drickas tämligen omgående. Gärna till inte alltför stark asiatisk mat, lax, ljust kött eller matiga skaldjursrätter. Eftersom syran är ganska låg passar de också utmärkt att dricka enbart som socialt "snackevin" utan några tillbehör över huvud taget. Som godis på glas. ■ CONDRIEU LA PETITE COTE (73112), 379 KRONOR. Om du vill unna dig något extra kan det vara kul att testa en urviognier. Det var i distriktet Condrieu som druvan började odlas och de här vinerna är inte billiga, men härligt fruktiga och fylliga på samma gång. Krabba skulle sitta fint till. Finns i beställningssortimentet. TEXT: MIA GAHNE VÄRT ATT VETA Druvan tros härstamma från Kroatien, men började odlas av romarna i Condrieu i norra Rhône i Frankrike där den nästan höll på att dö ut. På 1960-talet fanns färre än 25 hektar vinodlingar med viognier i området. Men tack vare entusiastiska vinodlare från Kalifornien spreds den framför allt till Nya världen och numera odlas cirka 6.000 hektar över hela världen. 3 TIPS VIOGNIER MCMANIS VIOGNIER 2014 (6290), 99 KRONOR. Som en tropisk fruktskål utan att bli jolmigt eller påträngande. Servera till krämiga curryrätter, gärna med ananas och fisk eller skaldjur. CLAY STATION VIOGNIER 2014, (22228), 109 KRONOR. Typisk kalifornisk viognier. Blommigt och fruktigt, mycket persika och honungsmelon, aningens sötma. Perfekt till asiatisk mat. SMAKAR SOM EN PERSIKOLUND En bra viognier kan vara som en reklamfilmssolig vandring genom en persikolund. Fruktig, fräsch och ljuvlig. Lite lätt sammetslen i munnen, lagom fyllig och godisgod. En tråkig viognier smakar platt fall och gamla vingummin. Men oavsett är det ändå tur att den här gröna druvan finns.