Månadens skörd oktober 1
UPPDRAG GRÖNSKNING Rosa varor, grönare val Under
oktober tar ICA en rosa månad för att stötta Cancerfonden och färgar några av de grönaste varorna rosa. Månadens skörd tipsar om fördelarna med frukt och grönsaker och hur du enklare kan nå den rekommenderade dagliga dosen om 500 gram. TEXT: CECILIA GLAAS FOTO: SIMON HELLSTEN F orskning från World Health Organisation (WHO) och World Cancer Research Fund visar att hälsosamma matvanor minskar risken för vissa typer av cancer och andra sjukdomar såsom, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, övervikt och fetma. Hälsosamma matvanor kan se ut på flera sätt men grunden är oftast densamma – att en stor del av måltiderna består av fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt. ICAs rosa varor, som finns i butik under oktober månad, har valts ut tillsammans med Cancerfonden och är handplockade eftersom de hjälper till att lägga grunden för hälsosamma måltider. På så sätt kan man se dem lite som en guide till enkla och sunda matval, samtidigt som varje såld rosa vara bidrar till svensk cancerforskning. Många av dem hittas i just frukt- och gröntavdelningen. Anna Ottosson är legitimerad dietist och har jobbat med mat och hälsofrågor både i Sverige och utomlands i 25 år. Hon har även skrivit tre böcker på ämnet och är grundare av Foodpowers Cancer rehab. För Månadens skörd berättar Anna att rekommendationerna från Livsmedelsverket ligger på 500 gram frukt och grönt om dagen. MÅNADENS SKÖRD 08/2022 – Siffran har landat just på 500 gram eftersom intensiv forskning har visat på många hälsofördelar med att äta frukt och grönt. De innehåller flera näringsämnen som kroppen behöver för att må bra, till exempel fibrer, vitaminer och antioxidanter. Sedan gör det ingenting om du skulle äta mer än 500 gram, det är bara bra. Rekommendationer förändras ofta med tiden, och jag tror att vi framåt kommer att se en ökning – absolut ingen minskning, säger Anna. Rekommendationen är att ungefär hälften av de 500 grammen ska vara frukt och resten grönsaker, ett bra ögonmått kan vara tre frukter och två ordentliga nävar med grönsaker om dagen. Det är bra att ha en variation på grönsakerna och att en del av dem är grova grönsaker, såsom morötter, linser, bönor och olika sorters kål. Trots att det länge har varit känt att frukt och grönsaker är bra för oss, är det enligt Livsmedelsverket bara 2 av 10 svenskar som når den dagliga rekommenderade mängden. Anna tror att det kan bero på lite olika saker. – Det beror nog dels på att man inte riktigt är van att äta den mängden grönt. 11 Grönsaker behöver också kärlek. Var noga med att smaksätta. Det finns många som är bra på att laga vegetariskt och de har enklare att nå målet. Men för de som främst lagar traditionell husmanskost kan det vara en utmaning och de kan behöva komplettera rätten med en ordentlig sallad och frukt som mellanmål. Det kan också handla om okunskap, att man inte riktig vet hur man ska göra. När någon till exempel tillagar en köttbit får råvaran ofta mycket kärlek genom marinering, kryddor och rätt stektemperatur. Grönsaker behöver också kärlek. Var noga med att smaksätta med kryddor, olja och salt så att smaklökarna slår volter, då kommer du också tycka att grönsaker smakar riktigt gott, säger Anna. Vi behöver helt enkelt överge föreställningen att hälsosam mat inte kan vara synonymt med god mat och lägga lite mer tid på att tillaga de gröna råvarorna. Någon som är duktig på att ge just grönsaker både kärlek och smak är ICAs egen