Månadens skörd oktober 1
Anna Ottosson, som är legitimerad dietist, berätt
ar att rekommendationerna från Livsmedelsverket ligger på 500 gram frukt och grönt om dagen. ↓ Foto: Martin Löf matkreatör, Tove Laveskog. Hon kan förstå att det inte alltid är enkelt att få i sig rätt mängd grönt, speciellt under årets mörkare månader. – Under vinterhalvåret upplever många att det är svårare att addera grönsaker i sina måltider eftersom många av de populäraste råvarorna inte är i säsong, men ur ett näringsperspektiv är det faktiskt lika bra att äta frysta grönsaker som färska. Just nu är det högsäsong för de svenska rotfrukterna och de går att piffa till med rätt enkla medel. Prova nya tilllagningssätt, smaksätt riven rotselleri med asiatiska smaker eller blanda med majonnäs. Gör en ny typ av coleslaw genom att ta en vinterkål och krydda den med soja och chili. Våga tänka nytt, bortom grytor och ugnsrostade rotfrukter, säger Tove. Någonting som Anna och Tove är överens om är att det till en början kan vara enklare att lägga till grönsaker i en rätt och med tiden successivt börja byta ut kött, kyckling och fisk mot grönt. Vi behöver inte göra allt på en gång och vi behöver inte heller göra det onödigt krångligt. För att göra det ännu enklare att äta mer grönt har Tove skapat en enkel vegetarisk dagsmeny bestående av en frukost, lunch och middag, som dessutom hjälper dig nå upp till dagens 500 gröna gram. – När jag skapade de här recepten ville jag att de skulle vara rätt folkliga och tillgängliga. Man ska inse hur gott och enkelt det kan vara att laga och äta vegetariskt, tillägger Tove. Just nu är det högsäsong för de svenska rotfrukterna. I frukostreceptet har hon tagit helt vanlig havregrynsgröt och smugit ner både rivet äpple och torkade aprikoser. Det blir en god och fräsch grötfrukost maxad med fullkorn och frukt, vilket gör att man inte alls saknar sylten. Svenska äpplen är tillgängliga året om, men är lite extra goda just under slutet av skördetiden. 12 Till lunch serverar Tove gyllene morotsplättar med en krämig fetaoströra och en krispig zucchinisallad. – Även här har jag valt att smyga ner grönsaker i något som vi redan känner igen, och lagt till något i stället för att byta ut. Den här lunchen innehåller nästan ett kilo grönsaker till två personer, så här får du i dig mer än hälften av hela dagens gröna intag. – Eftersom frukosten består av klassiska svenska smaker och lunchen fick smak från Grekland ville jag göra något asiatiskt till middag. Då valde jag en rätt med bakad spetskål och smålök med en jordnötssås. En middag fylld med läckra smaker som vitlök, ingefära, harissa och soja. Tanken bakom alla recept var att visa hur enkelt och fantastiskt gott det är med vegetarisk mat. Toves tre recept, fullmatade med säsongens frukt och grönt, hittar du på nästa uppslag. Bara att laga, äta och må gott! 08/2022 MÅNADENS SKÖRD