Månadens skörd oktober 1
grönare val ... Apropå 931 miljoner ton En rappor
t från FN visar att 931 miljoner ton, eller 17 procent, av all mat som finns tillgänglig för konsumenter, antingen i hemmen, på restaurangerna eller i affärerna, hamnar i soporna. Enligt Livsmedelsverket når bara 2 av 10 svenskar upp till den dagliga rekommenderade mängden frukt och grönt. Behåll skalet på Mycket näring sitter i skalet, ofta räcker det att grundligt skölja frukt och grönt. FRYS IN Frysta grönskar och frukter innehåller lika mycket näring som färska. De håller också längre och kan därmed minska matsvinnet. 500 gram Det är ungefär tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Variera mera! Woka, mixa, koka, ugnsrosta, panera, grilla. Det finns oändliga tillagningssätt för dina grönsaker. ROSA VAROR TRIPLE TREAT Visste du att linser och baljväxter är de enda råvarorna som kan placeras in i alla tre delar av tallriksmodellen? Plus att de också kan räknas in i de 500 grammen. Under oktober har ICA färgat över 100 gröna produkter rosa. Alla stimulerar hälsosamma matvanor och bidrar till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Välj grova grönsaker Grova grönsaker som rotfrukter, lök och olika sorters kål har lägre klimatpåverkan och kan lagras längre. Morötter innehåller mer A-vitamin om man äter dem med skalet på. Behåller du skalet på zucchinin får du i dig 95 % mer K-vitamin. Äppelskal hjälper till att förbättra matsmältningen. Och det tack vare den naturliga kolhydraten pektin. Kiwiskalet innehåller tre gånger så mycket fibrer och antioxidanter än själva fruktköttet. Gurkans skal är den nyttigaste delen av gurkan som annars består till 90 % av vatten. MÅNADENS SKÖRD 08/2022 13