Månadens skörd oktober 1
Facit Bar från grunden så vi påverkades inte av d
et. Sedan är det såklart mer bekvämt att importera stora partier läsk än att göra sin egen. Hur ser den inhemska öl-, vin- och spritproduktionen ut? – Av över 400 bryggerier i Sverige har många kommit de senaste 15 åren och flera slår internationellt. Destillerier och vingårdar finns det hundratals av och de blir bara fler. Jag vill slå ett slag för torr äppelcider och alkoholfri jordgubbscider! Emil berättar att det finns många duktiga öl- och cidermakare i Skåne som också producerar riktigt bra alkoholfria alternativ. Hos svenska producenter hittar vi till exempel färskpressad äppelmust, lemonad på citron, ingefära, rabarber eller fläder, bubblig hallonlemonad, alkoholfri öl samt alkoholfri gin och tonic. Hur kommer det sig att dryckesmarknaden har vuxit så mycket? – Det har varit på gång länge men verkligen blommat upp den senaste tiden. Jag tror att pandemin har varit en bidragande faktor till ett ökat intresse, då vi haft tid att experimentera med nya smaker. Emil menar att intresset för dryck går hand i hand med maten och idag är baren minst lika viktig som köket. Så var det inte för 10–15 år sedan, då hade ofta restaurangen en liten bar. Relationen till mat har alltid funnits, men Emil tror att inställningen till alkohol har blivit annorlunda. Idag dricker vi för att det är gott och det får gärna vara alkoholfritt. Hur ser framtiden ut för alkoholfria drycker? – Idag dricker vi mindre och bättre! Drycker med lägre alkoholhalt och alkoholfria drycker kommer mer och mer och är en självklarhet på de flesta drinklistor. Vi blandar mycket alkoholfria cocktails med allt från lokal honung och lingonsyra till egen läsk på åkerbär, rabarber och gran. På Facit Bars cocktailmeny finns även ingredienser som gröna ärtor, fänkål, dill, havtorn, kråkbär och Västerbottensost. Nu är det säsong för svenska äpplen och päron, lingon, slånbär, tranbär, rönnbär och enbär som passar lika bra i saft eller läsk som i en alkoholfri drink. Ängssyra, hägg, älgört och harsyra är andra exempel som växer i den svenska naturen och kan torkas, kokas i sockerlag eller användas som dekoration. Vad ser du för andra dryckestrender? – Trender är ju sådant som kommer och går. Ofta hinner gästerna inte ens reagera på en ny trend innan den förDet finns så många svenska råvaror i säsong att jobba med. svunnit. Men något som är här för att stanna är det svenska och närodlande. Det är inte så klimatsmart att göra en mojito på vintern med mynta från Israel och lime från Brasilien när det finns lika bra eller bättre råvaror här. Vilken dryck är din favorit? – Jag är uppvuxen med chokladdryck så det är en dryck som känns trygg. Chokladdryck funkar faktiskt till allt, till och med till löjromstoast. En god pilsner är såklart heller aldrig fel. Oavsett var du befinner dig är det ingen som blir förvånad om du beställer in en bärs, men chokladmjölk däremot. Jag skulle inte fråga efter chokladdryck varsomhelst, eller så skulle jag det bara för att se reaktionen! Sirap på svenska råvaror som kan användas i drinkar: Granskottssirap har en frisk och fruktig smak med ton av kåda. Björksirap görs på saven från björk och smaksätts med björklöv. Älgört ger en aromatisk sirap med ton av bittermandel. Maskrosens gula blommor ger en sirap med en fin smak av honung. Tjärsirap kommer från kådrika tallstubbar och får en rökig doft med blommig smak. Lindblomssirap smakar lindblomma och honung. Emil Åreng driver Facit Bar. De serverar mat och dryck på endast inhemska råvaror, vilket de är ensamma om i landet. MÅNADENS SKÖRD 08/2022 19