Marknad Örebro 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD BOLOGN
A – ITALIENS LEDANDE MATSTAD Mäktiga Piazza Maggiore är centrat i Bologna. Härifrån utgår stadens sju mil långa, överväldigande, arkader, vilka täcker trottoarerna. Tar du en fika på enkla men anrika La Linea så kan du se katedralen och torgvimlet, med välspelande gatumusikanter. Kvarteret Mercato di Mezzo, ansluter till torget, matmarknad i över tusen år. Vi går in från Piazza Maggiore på den trånga gränden Via Pischerie och mötts av en brisad av härliga synintryck och dofter från blommor, frukt, grönsaker, ost, fisk och kött. Vi köper ett kilo av ostaffären La Baitas egen parmesanost, Sua Maesta. Stannar till vid grönsaksståndet för att handla färska bönor och sparris. Fortsätter till kötthandlaren Simoni i hörnet mot Via Drapperie för några hekto parmaskinka. Passerar fiskaffärerna på väg för att handla bröd hos Altis. I hörnet mot Via Caprarie finns Tamburini, en hundraårig butik, där den egentillverkade pastan lockar. 52 Restauranger Trattoria da Me är en innovativ och trivsam restaurang, oftast fullbokad. Chefskocken Elisa utvecklar och förfinar traditionella rätter på bästa sätt. Den egengjorda pastan kan också köpas i en närliggande butik. Vi beställer in en flaska rött vin från trakten och till bordet kommer det in varmt och nybakat bröd. Första rätten är pastan tagliolini med en sås som Elisas pappa önskar den. Den bygger på den lokala osten, squacquerone, krämig och smakrik. Av Bologna-borna rankad som världens bästa ost. Osten kompletteras med tomat, lök och rosemarin, pasta som allra bäst. Visst blir det en Bolognese schnitzel till huvudrätt. Perfekt stekt kalvkött med ett par skivor, 24 månader lagrad, parmaskinka samt täckt av en ljuvlig, smält, Parmigiano Reggiano-ost, så gott, så gott. Desserten, överraskande, tre olika glassar gjorda på ostarna, gorgonzola, robiola och stracchino. En god och tilltalande avslutning på en utsökt middag. Bästa fisken serverar anrika restaurangen Il Cantuccio. Urvalet av vita viner är stort. ”Ragu di Mare” är en mycket bra start, Tagliolinipasta med bläckfisk, musslor och räkor. Paradrätten är ”grilltallriken” med hummer, havskräftor, musslor, räkor och bläckfisk. Allt utomordentligt grillat. Vi och många gäster återvänder gärna till Il Cantuccio. Utbudet av Osterior och Trattorior är stort i Bologna. Flera av dem är i världsklass men andra av mer medelmåttig och ibland ren turistfälla karaktär. Mest kända Trattorian är Anna Maria med ett stort utbud av pasta. Vi inledde med en härlig Tortelloni al Gorgonzola, tunn pasta fylld med ricottaaost och spenat i en gorgonzolasås. Därefter Bolognas paradrätt Tagliatella al Ragu, tunn bandpasta med en mustig köttfärssås. Västvärldens mest kända pastarätt, Spaghetti Bolognese, existerar inte i Bologna. Den äkta rätten heter Tagliatella al Ragu och består av tunn färsk bandpasta samt en ragu på tomatpuré, blandfärs, små tärningar av sidfläsk, morötter, selleri och lök, vilken skall puttra och dra tillsammans i timmar. Enoteca Storica, på en bakgata, erbjuder vin och smårätter. Men inte vilket vin som helst, här kan väljas mellan hundratals olika naturviner. De kunniga servitörerna lotsar dig gärna och kunnigt genom utbudet. Rekommenderas i allt. Bologna Bologna, med nära 400 000 invånare, är huvudstad i den italienska regionen Emilia-Romagna. Staden kallas, den lärde, den röda och den feta. Den lärde då Europas äldsta universitet grundades i Bologna 1088 och där det idag finns hela 40 000 studenter i staden, den röda förknippat med stadens byggnader och de politiska åsikterna samt den feta med hänvisning till stadens gastronomiska traditioner. Världskända produkter från regionen är balsamvinägern, mortadellan, parmaskinkan, parmesanosten, pastan, tryffeln och vinerna. ® FAVORITER I BOLOGNA Enoteca Storica - Naturviner Il Cantuccio - Fisk La Linea - Cafe Tamburini – Butik & restaurang Trattoria Anna Maria - Pasta Trattoria Da me - Innovativt