Marknad Örebro 1
GASTRO ITALIENS TRE BÄSTA VINREGIONER TEXT: PAUL
DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Italien är den dominerande leverantören av vin till Sverige. Den växande andelen italienska viner, mestadels rött vin, utgör idag nära 30 procent av Systembolagets försäljning. I Italien har det odlats vin sedan ett par tusen år tillbaka i tiden. Här började först vinet lagras på ekfat, glasflaskor nyttjas för förvaring och vinkorken att användas. Idag finns det 19 vinregioner i Italien, den mest kända är Toscana, den mest säljande i Sverige Valpoliciella, samt Piemonte med det bästa vinet. Toscana är, genom dess röda viner, Italiens mest kända vinregion. Vinerna har på ett imponerande sätt utvecklats kvalitativt de senaste 30 åren. Av de åtta distrikten i Toscana har idag hela sju den högsta kvalitetsnivån, DOCG, vilken över 50 procent av de odlade vinerna når upp till. Största delen av odlingarna sker på hög höjd där vin- och olivproduktion gärna kombineras. Dominerande druvan är blåfärgade sangiovese med en sträv, litet syrlig, bärig och örtig smak. Chiantivinerna var tidigare de som var ett med toscanskt vin. Vin av skiftande kvalité med flaskor karakteristiskt omgivna av bast serverades på krogar och pizzerior. Kvalitetsnivån har nu höjts genom en egen medveten satsning. Ett kännetecken för ett bra Chiantivin är den svarta tuppen på etiketten, Gallo Negro. Det är loggan för den producentförening som bildades redan 1924 för att då som nu skydda Chiantivinerna. Idag dricker vi helst vinerna från området Bolgheri. Några visionära vinodlare började odla med franska druvor i stället för italienska, därmed var det ”supertoscanska” vinet skapat. Området ligger ute vid Medelhavets kust. De bästa vinhusen finns längs den drygt två mil långa, vinvägen, Località Pineta Valpoliciella är ett mycket vackert, bergigt, område, beläget öster om Gardasjön i norra Italien. I området odlas och produceras de omtyckta vinerna, Amarone och Ripasso. Vinerna görs, säreget, på torkade druvor vilka ibland får angripas av ädelröta. Druvorna skördas i slutet av september för att sedan torka fram till mitten av januari. Då har druvorna tappat mycket av sin vikt och 54 liknar russin. Jäsningen pågår nästan tio gånger så lång tid som för ett normalt vin. Detta ger tillsammans med den höga alkoholhalten vinets karakteristiska sötma. Amaronevinerna är kraftiga och fylliga viner och måste lagras minst tre år innan de får säljas. Torkningen av druvorna samt den långa jäsningen och lagringen ger ett förhållandevis högt pris för det attraktiva vinet. Ripassovinerna har blivit särskilt populära i Sverige och är mycket prisvärda. De är inte lika kraftiga som Amaronevinerna men ligger i smak nära dem. Ett uppskattat matvin. I horisonten av Piemonte finns de snöklädda Alperna, på tre sidor i tre olika länder, Frankrike, Italien och Schweiz. Piemonte betyder också ”vid bergets fot”. I centrum för regionen är storstaden Turin. Piemonte är en av världens främsta vinregioner. Jordarterna är perfekta för vinodling. Klimatet är förvånansvärt svalt med ofta förekommande dimma. Den stora och mest kända druvan i regionen är Nebbiolo vars namn kommer ur just det italienska ordet för dimma. De två främsta vindistrikten i Piemonte är Barolo och Barbaresco, vinets kung och drottning. Den pittoreska byn Barolo är omgiven av kraftigt sluttande vinodlingar mot Langhebergen. Vi och många vinintresserade anser att här produceras Italiens och världens bästa röda viner. Enligt reglerna måste de kraftfulla vinerna bestå av endast druvan Nebbiolo och lagras i minst tre år på ekfat för att få kalllas Riserva. I slottet Faletti, mitt i Barolo, finns ett omfattande vinmuseum och ett Enoteca, vinkällare, där regionens olika viner kan provas. Vinerna från Barbaresco beskrivs ofta som mjuka och eleganta. Jordarna i Barbaresco är perfekta för vinodling och klimatet är lämpligt svalt med en ofta förekommande dimma. Idag har de större producenterna fått sällskap av ett stort antal mindre, innovativa, producenter så nu finns det i Barbaresco cirka 350 vinerier. För att kallas Barbaresco måste vinet vara av druvsorten Nebbiolo och varit lagrat minst två år på fat innan det släpps ut på marknaden. ®