Nöjesnytt Växjö 1
BJUD IN TILL sommarfest Dags att bjuda in dina vä
nner, arbetskamrater eller grannar till sommarfest? Gör det enkelt och plocka några av våra goda recept till en liten buffé, gott och uppskattat! CEVICHE PÅ RÄKOR MED GURKYOGHURT 4 portioner 200 g skalade räkor ½ dl Arla Köket® turkisk yoghurt, 10% ½ gurka 2 msk hackad färsk koriander MARINAD: ½ dl citronsaft ½ msk olivolja ½ tsk salt ½ hackad röd chili 1 tsk flytande honung Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg räkorna i marinaden, låt stå i kyl ca 1 tim. Ta upp räkorna och låt dem rinna av, men spara marinaden. Blanda marinaden med yoghurten. Skala, kärna ur och skär gurkan i tärningar och blanda med yoghurtmarinaden. Fördela gurksalladen i glas. Toppa med räkorna och strö över koriander. LAXCARPACCIO MED FLÄDER 4 portioner 300 g laxfilé 2 msk konc fläderblomssaft rivet skal och saft av ½ citron 1 krm strösocker 2 krm salt ½ krm svartpeppar 2 betor, gärna olika färg färsk dill SENAPSKRÄM: 2 dl Arla Köket® crème fraiche, 34% 1 msk skånsk senap 1 msk hackad färsk dill salt svartpeppar Låt laxen ligga i frys minst 24 tim. Rör samman ingredienserna till senapskrämen. Skala och skiva betorna tunt och lägg i kallt vatten så de blir krispiga. Halvtina laxen och skär den i tunna skivor. Lägg dem på ett stort fat. Blanda flädersaft, citronskal och -saft, strösocker, salt och peppar och häll det över laxen. Klicka senapskrämen mellan skivorna och garnera med betor och plockad dill. SMÅ HEMGJORDA FÄRSKOSTAR 8 st 500 g Arla Köket Kesella® kvarg, 10% ½ tsk salt 1 krm svartpeppar ½ dl hackade färska örter 1 dl hackade valnötter Häll kvarg i ett kaffefilter och låt rinna av 2 - 3 tim. Smaksätt kvargen med salt, peppar och örter. Forma dem till små runda ostar. Låt stå i kyl minst 1 tim. Vänd dem i nötterna. Servera osten med lite flytande honung. LANGOS Receptet gäller för 18 st 25 g jäst 3 dl fingervarmt vatten 1 kokt potatis 7 dl vetemjöl 1 tsk salt 2½ dl Arla® Klarifierat Smör 2 vitlöksklyftor 2 dl Arla® gräddfil, 12% 1 rödlök ½ dl hackad färsk gräslök 80 g svart eller röd stenbitsrom Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Riv ner potatisen och tillsätt mjöl och salt. Knåda ihop till en jämn deg och låt vila övertäckt 30 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler och låt jäsa ca 10 min på väl mjölade bakplåtspapper. Smält 2 dl smör i en tjockbottnad panna och låt det bli 140°. Fritera bröden i omgångar 1-2 min på varje sida tills färgen är gyllengul. Lägg upp dem hushållspapper. Smält resten av smöret och pressa ner vitlöksklyftorna. Skala och hacka rödlöken. Pensla bröden med vitlökssmöret och toppa med gräddfil, rödlök, gräslök och stenbitsrom. LAX- OCH FÄNKÅLSPAJ 6 portioner 125 g Arla® Svenskt Smör, normalsaltat 82% 3 dl vetemjöl 2 msk vatten FYLLNING: 1 gul lök 250 g fänkål 2 msk Arla® Svenskt Smör ,normalsaltat 82% 150 g kallrökt lax 2 tomater 2 msk hackad färsk timjan 3 ägg 1 dl Arla® standardmjölk 2½ dl Arla Köket® vispgrädde, 40% rivet skal av 1 apelsin 150 g riven Arla® Svecia, 28% ½ tsk salt 1 krm svartpeppar Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 175°. Skala löken. Skär lök och fänkål i små bitar. Fräs det lätt i smör i en stekpanna. Skär lax och tomater i bitar. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Blanda fänkål, lök, lax, tomater, ost och timjan och lägg det i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ost, salt, peppar och apelsinskal. Häll det i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 40-50 min. Låt pajen svalna något. Garnera med ev färsk timjan. .KÄLLA: ARLA 50 | nöjesnytt