LIFESTYLE VINTERGRILLNING Försök att använda olik
a värmezoner och tänk på grillen som en matlagningsstation. en stekhäll. I mitten brukar det vara varmast – där kan du steka eller brässera något. Flytta ut det mot sidorna, kör på lite potatis, lite ris, eller gör en risotto till exempel – det är fantastiskt på en stor stekhäll. Eller en enkel korvstroganoff på en Muuriika, ta med den ut i skogen, palla upp några vedträn och brassa på och laga mat ute i det fria – allt smakar så mycket godare när man är ute! TILLBEHÖR TILL VINTERGRILLNINGEN – Picklade råvaror är perfekt nu på vintern, ta med det sommaren erbjöd in på vinterhalvåret, menar Robin. Picklad gurka, lök, rödlök eller fänkol, grönsaker generellt – det är inte alls svårt. Oftast kör du en 1-2-3-lag: en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Du får en syra och en krispighet. Det blir väldigt gott. Eller creamed corn: majsröra med parmesan och lite grädde, det blir också väldigt gott. Eller bara sallader överlag. Gör en mixsallad: Ta sparris och paprika, grilla först så att du får en grillyta, och mixa sedan mixa ner det och blanda med olivolja och flingsalt, och kanske någon örtkrydda eller vad som helst. Det får en helt annan karaktär. Det blir så mycket godare. LIVET SOM GRILLMÄSTARE Förutom att jobba som grillmästare hos Kamado SUMO blir det även mycket egna projekt, allt från event och mässor, till bröllop, företagsfester och inhopp i olika restauranger. För den som vill följa Robins arbete finns han i de flesta sociala medier. – Du kan följa mig IRL om du är riktigt creepy, säger Robin med ett skratt. Annars på sociala medier så är det Edsmyr Foodstories på Facebook, eller DEN MODERNA HANTVERKAREN 2 2020 78 ROBINS GRILLTIPS ➔ Involvera hela familjen – alla kan hjälpa till och känna sig delaktiga oavsett vilken rätt du gör. Även om man gör en enkel rätt som korv stroganoff eller köttbullar och potatis, försök att få till den extra lilla detaljen: höj smakerna i det enkla. Att du gör det bästa moset du har gjort, eller att du har bra färs i köttbullarna. Vintertid så är det fenomenalt med tacokvällar: testa då att göra en pulled pork på grillen. Kör karrébiten med lite rök under väldigt låg temperatur under lång tid så att du får den där äkta pulled porken. ➔ Var inte rädd för att misslyckas. Kolla vad du har i kylen och gör det bästa av situationen. En napolitansk pizza på grillen med hög temperatur? Kör du på napolitansk stil så behöver du få upp temperaturen väldigt mycket i grillen – 500– 550°C, på en ganska tjock pizzasten. Köp en pizzadeg från pizzerian så slipper du göra den biten själv – ta genvägar fast du ändå vet var det är gjort. På vintern: långkok, alltså grytor generellt, soppor och grytor. Våga testa. ➔ Skippa tändvätskan. Försök att använda olika värmezoner på grillen och tänk på grillen som en matlagningsstation istället för att du bara ska preppa med kol och smacka på något. @edsmyrfoodstories på Instagram. Där vill jag sprida kreativa grejer och göra det jag tycker är kul, och förhoppningsvis kunna inspirera andra. ÄTER HELST En god maträtt handlar om matminnen. Oftast är det en kombination av tillställning och atmosfär som gör att man minns en speciell maträtt. – Vad jag äter helst? Det är så olika beroende på säsong och var jag är, säger Robin. För mig handlar det lite om vad som passar i stunden. Är man ute vid en sjö någonstans mitt i vintern – pinnbröd och en grym banger, korv, kan vara fenomenalt. Jag älskar barbecue och tycker det är jättehäf➔ Har du en portabel grill, ta med den ut med ungarna, din partner eller vem du vill. Sätt er någonstans och grilla lite korv med bröd! Och tänk lite kreativt. Kanske istället för bara korv och bröd, kör lite spiraler i korven och trä i pinnbröd i spiralen så att du får som ett spett med korv och bröd på pinne. ➔ Och slutligen, ha koll på inertemperaturen, speciellt om man pratar om proteiner som kött, fisk och fågel. Många kockar av den gamla skolan tycker att ”Ja, men jag känner på den när det är klart”. Visst får man till en känsla med tiden, men alla råvaror är lite olika uppbyggda. Det allra enklaste för att du ska få bra resultat varje gång är att använda en termometer. ✖ tigt med en långrökt bringa, eller om man gör pulled pork från grunden. Att man har gjort hantverket från grunden tycker jag är väldigt häftigt. Eller om man ställer upp en Muuriika och kör lite kantarellstuvning på grillat bröd. Eller en entrecoteskiva som du vet är riktigt, riktigt bra. Det blir nästan inte bättre än så. Men jag grillar allt, både kött, fågel, vegetariskt och bakverk. Det är kul att baka på grillen. Både sötsaker eller bara bröd! På Le Rouge åt jag en jättegod cote de boeuf med tryffelpotatis och så vidare. Det var smarrigt. Men ofta så har det att göra med vilken tillställning det är och hur mycket man minns av den efteråt. ✖