Friluftsliv Ledare
Friluftsliv Innehåll
Friluftsliv Brev
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Johanna Davidsson
Friluftsliv Lovisa Larsson
Friluftsliv Mat i kajak
Mona Kristensson, som har åkt upp från Skåne för
att delta i matpaddlingen, låter sig väl smaka tillsammans med de nyfunna vännerna. »J ag glömde köpa lime. Är det någon som har en lime? Man kan inte leva utan lime!« Nödropet skallar över klipporna på den lilla obebodda ön Ängholmen. Det skallar över grässvålen i viken, där tälten slagits upp, och vidare ut över Snikefjorden. Kattegatt ligger som en spegel bort mot Koön och Marstrand. Men här, i de sista solstrimmorna på den kala udden, råder febril aktivitet. De tolv deltagarna i Friluftsfrämjandet Kungälvs matlagningshelg har ställt upp sina stormkök på berghällarna. – Vi ska laga en asiatisk fiskgryta, som jag aldrig har gjort förut. Jag fick tipset av en god vän, säger Stefan Jonsson och radar upp kokosmjölk, chilipasta, koriander och andra ingredienser på berget. Stefan deltar i matlagningshelgen i vattnen runt Marstrand för att få fler tips och öka variationen när det gäller friluftsmaten. Lunchen, som ska gå fort, är sällan något problem när han är ute och paddlar. Då blir det ofta gulashsoppa på burk. Och till första kvällen brukar han packa med en köttbit att grilla eller en fiskbit att röka. Men sedan? Resten av middagarna? – Det är det som är så svårt och det är därför jag är här. Det är flera hänsyn man måste ta. Hur håller sig grejerna? Hur mycket kan man ha med sig? En sak har dock Stefan lärt sig genom åren som aktiv friluftsmänniska: det går att tänja på gränserna och man kan anpassa de flesta rätter till utomhusmatlagning. – På midsommar paddlade vi i Misterhults skärgård på ostkusten. Då gjorde jag gräddtårta med jordgubbar! Några meter bort puttrar blandsvampen i smör i Eva Hurtigs aluminiumpanna. Hon och väninnan Karin Jakobsson satsar på vilda smaker denna sensommarkväll. – Det kommer att bli en älgskavsgryta. Kantarellerna, taggsvampen och karl»Det kommer att bli en älgskavsgryta. Kantarellerna, taggsvampen och karl johanssvamparna var jag ute i skogen och plockade i går.« johanssvamparna var jag ute i skogen och plockade i går, berättar Eva. Köttråvaran står Karin för, av naturliga orsaker. – Jag är jägare och brukar bryna viltObligatoriskt dopp. färs utan fett och sedan torka i ugnen. Eftersom vilt är så magert funkar det bra. Det blir en jättebra bas till exempelvis risotto eller köttfärssås, säger hon. De båda kvinnorna har paddlat mycket tillsammans genom åren, ofta i de luriga bohuslänska vattnen där det snabbt kan blåsa upp och man inte alltid kan gå i land när och där man tänkt sig. De har lärt sig den hårda vägen att alltid vara väl förberedda. I det ingår att äta bra. – Det kan hända allvarligare saker när man paddlar än om man är ute i skogen. Därför gäller det att hålla blodsockret i schack, säger Karin. Nu har läckerheterna kokat ihop i grytorna runt omkring på udden. Jari och Anna-Carin har fixat chèvretoast till förrätt och bandpasta med skaldjurssås som huvudrätt. Till efterrätt björnbärssylt och glass på mattermos. Camilla och Annika bjuder på philadephiaost med sweetchilisås och tortillachips som entré och därpå pasta med ost- och kräftsås. Ingegerd och Maria kör på den vegetariska linjen med knäckebröd med smörstekta kantareller innan huvudrätten på sojastrips, trattkanta friluftsliv#2–2018 37
Friluftsliv Upptäck MTB
Friluftsliv Festivalsommar
Friluftsliv Landskamp
Friluftsliv Drickbart vatten?
Friluftsliv Upplev orkidéer
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Sista ordet