Friluftsliv Ledare
Friluftsliv Innehåll
Friluftsliv Brev
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Johanna Davidsson
Friluftsliv Lovisa Larsson
Friluftsliv Mat i kajak
Karg, rå och storslagen. Sådan är naturen i den b
ohuslänska skärgården. Med kajak kommer man nära elementen – och inte så sällan en och annan nyfiken säl. »Folk kunde ju inte laga mat när de var ute! De kom till dagsturerna med en påse frystorkat och en kanna varmvatten att hälla ihop.« reller, grönsaker, grädde och pasta. Som avrundning »nån äppelhistoria« med kanel och havregryn. Mona och Sven satsar krutet på sin huvudrätt, pomodoro- och mozarellafylld gnocchi med vitlök, zucchini och körsbärstomater. Rätterna radas upp bland trift, musselskal och lavar. Det har blivit dags för provsmakning. – Herrejesus, det är ju så det krullar sig i ögonhålorna! utbrister förste man innan han grabbar tag i en sked och börjar plocka åt sig. Ledarna kan inte annat än nicka nöjt. Såhär långt levererar matlagningshelgen än mer än den har lovat och när diskningen i vattenbrynet är avklarad kan nästa programpunkt genomföras: mareldspaddlingen. Alldeles tyst glider kajakerna ut i den lilla viken i mörkret. Snart gnistrar och glimmar det om varje paddeltag. Magiskt! För även om matlagningen står i fokus denna helg glöms inte naturupplevelserna bort. Friluftsfrämjandet Kungälv är en lokalavdelning som har nära till fina vatten. Det utnyttjar föreningen mycket i sin verksamhet. Tidigare under sommaren har man bland annat ordnat en kvällstur på Nordre älv samt nybörjarpaddling, navigationskurs och räddningsövningar i hemmavattnen. Det är heller inte första gången man arrangerar en paddling med mat som tema för att inspirera medlemmarna. – Vi började med dem för ganska många år sedan. Folk kunde ju inte laga mat när de var ute! De kom till dagsturerna med en påse frystorkat och en kanna varmvatten att hälla ihop, säger Camilla Åkerlund, som är en av fyra ledare för matlagningshelgen. När hon och maken Kjell är ute på egen hand lagar de nästan alltid förrätt, huvudrätt och dessert till middagen. – Det tar hela kvällen att äta men det är ju det man gör innan man kryper in i tältet! Några matlagningsexperter skulle de dock inte vilja kalla sig. – Nej, vi är kajakledare. Här delar alla med sig av sina kunskaper och inspireras av varandra, säger Camilla. När söndagsmorgonen gryr står det mer matlagning på schemat. Först frukost förstås. Sedan lunch på Marstrand efter en paddling genom den smala passagen mellan Klåverön och Koön, där istidens jättegrytor i bergväggarna Att samarbeta kring matlagning och disk ger nya vänner. Tångruskor får kärlen rena i det kalla, salta havsvattnet. utgör den stora attraktionen. Något färdiglagat på Havshotellet, Grand eller Villa Maritime är det förstås inte tal om. Istället fiskas friluftsköken och nya ingredienser fram ur kajakernas inre. Nu ska det lagas kolbullar, kasslergryta och svarta linser med snabbris. Det är ingen som kommer hem från den här kajakhelgen slankare än han eller hon åkte. Men med härliga minnen, nya bekantskaper och ett helt tjog läckra recept på friluftsmat i bagaget. 38 friluftsliv#2–2018
Friluftsliv Upptäck MTB
Friluftsliv Festivalsommar
Friluftsliv Landskamp
Friluftsliv Drickbart vatten?
Friluftsliv Upplev orkidéer
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Sista ordet