Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 CHATTA PÅ ICA.SE Fråga experterna om
allergi och överkänslighet. Buffés Elisabeth Ekstrand Hemmingsson (bilden) och ICAs dietist Christina Karlsson svarar på dina frågor. TISDAG 19 APRIL KLOCKAN 14–15 Prova glutenfritt havre. Havremjöl från Carlshamn är en ny glutenfri produkt, som ger bra med fi ber och god, mustig smak. Havre- dryck fi nns av olika märken, t ex Solhavre, Oatly och Carlshamn. VÅRLIG GRÖN ÖRTSÅS En läcker mix av citronmeliss och dragon. Det går snabbt och enkelt att få såsen tjock och krämig i matberedare eller med stavmixer. Man kan även använda elvisp eller vispa för hand, men då måste örterna finhackas först. ÅÖ Ö Å KUVERTBRÖD Tänk på att olika glutenfria mjölsorter beter sig olika, så man får prova sig fram. Här använde vi »Bageriets ljusa« mjölmix från Carlshamn. Brödet kan även bakas med vanligt vetemjöl. Ersätt det glutenfria mjölet med ca 8 1/2 dl (510 g) vetemjöl. KUVERTBRÖ CA 20 STYCKEN 50 g jäst 5 dl havredryck, vatten eller mjölk 2 msk olja 1/2 dl linfrön 1 tsk salt 1 tsk hela fänkålsfrön 1 tsk hela anisfrön 3 dl havremjöl ca 7 dl (ca 450 g) ljus glutenfri mjölmix GÖR SÅ HÄR: 1. Smula ner jästen i degbunken. Värm havredrycken, vattnet eller mjölken och oljan till fingervärme, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. 2. Blanda ner linfrön, salt, stött fänkål och anis samt havremjöl. 3. Tillsätt hälften av mjölmixen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Blanda ner resten av mjölmixen, men spara lite till utbakningen. Fortsätt arbeta degen tills den blir slät och smidig och släpper bunkens kanter. 4. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter. 22 BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 På ICA.se/buffe kan du se film på hur du gör kuvertbröden. 5. Strö resten av mjölet på arbetsbänken. Knåda degen och dela den. Forma till två längder, dela varje i 10 jämnstora bitar och forma till släta bullar. 6. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250°C. 7. Grädda i övre delen av ugnen 10–12 minuter, passa så att bröden inte får för mycket färg. Låt svalna under bakduk. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj havredryck, vatten eller laktosfri mjölk. Gör mjölkproteinfri: välj havredryck eller vatten. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 1 kruka citronmeliss blad från 3–4 rejäla kvistar dragon 2 1/2 msk dijonsenap 2 msk flytande honung 1 msk färskpressad citronjuice ca 3 dl god olja, gärna rapsolja 1 msk kallt vatten salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg alltsammans utom olja och vatten i en matberedare (eller skål om du använder stavmixer). Tillsätt 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 2. Börja mixa, häll sakta i oljan i en fin stråle under fortsatt mixning, tillsätt vattnet droppvis då och då. Servera till den varmrökta laxen. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. TIPS FÖR EN LYCKAD SÅS Alla ingredienser bör ha ungefär samma temperatur och oljan tillsätts i små portioner under kraftig mixning/vispning, annars kan såsen skära sig. GLUTENFRITT
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40