Buffé 1
Buffé OKTOBER Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé SMAKRIKT FRÅN BANGLADESH Kocken Nahid Hassan
serverar perfekt palak paneer och het tandoori chicken.
Buffé PAJPERFEKTION Förtjusande vackra pajer: från
crème brûlée i stort format till amerikansk plommonpaj.
SÖTT COBBLER MED PLOMMON OCH MYNTA CA 12 BITAR /
ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 600 g urkärnade plommon 1 msk finrivet citronskal 2 msk färskpressad citronjuice 2 msk hackad mynta ½ dl strösocker 2 msk majsstärkelse Deg 1 ½ dl strösocker 3 ½ dl vetemjöl 75 g kallt smör 1 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 ½ dl matyoghurt (10 %) 1 msk finrivet citronskal 1 äggula till pensling 2 msk råsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Skär plommonen i mindre bitar och blanda med citronskal och -juice, mynta, socker och majsstärkelse i en ugnsform ca 20 x 30 cm. Crème brûlée-paj. 2. Deg: Mixa socker, mjöl, smör, bakpulver och salt i en matberedare till ett fint smul, tillsätt yoghurt och citronskal och blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar. Platta ut och lägg på plommonen. 3. Pensla med äggula och strö över råsocker. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter. Toppa ev med färsk mynta vid servering. CRÈME BRÛLÉE-PAJ CA 14 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 100 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 3 ½ dl vetemjöl 1 krm salt 1 stort ägg strösocker att bränna Fyllning 1 vaniljstång 4 ½ dl vispgrädde 1 ½ dl mjölk 1 1 /3 dl strösocker 150 g äggula ca 7 stycken GÖR SÅ HÄR Vegansk chokladpaj. 23 BUFFÉ #10/2021 1. Blanda smör, socker, mjöl och salt i en matberedare eller för hand till ett fint smul. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 24–26 cm i diameter, och upp på kanterna. Nagga botten och ställ in i frysen 30 minuter. 2. Fyllning: Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och socker. Låt koka upp och ta från värmen. Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner den varma mjölken lite i taget. Vispa tills allt är väl blandat. 3. Sätt ugnen på 200 °C. Grädda pajskalet ca 10 minuter i mitten av ugnen tills det är gyllene. 4. Sänk temperaturen i ugnen till 100 °C. Häll fyllningen i pajskalet och baka pajen 1–1 ½ timme eller tills smeten har satt sig. Låt pajen svalna i rumstemperatur och strö sedan på strösocker och bränn av med en brännare. TIPS! Har du ingen brännare? Sätt ugnen på 250 °C övervärme/ grill. Ställ in pajen högst upp och låt sockret smälta och få färg 1–3 minuter. Var försiktig så att pajkanten inte bränns. VEGANSK CHOKLADPAJ CA 14 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 100 g mjölkfritt margarin 1 msk strösocker 2 msk kakao 200 g digestivekex 4 veganska cookies Fyllning 4 dl kokosmjölk ½ tsk salt 2 dl strösocker ½ dl ljus sirap 2 msk majsstärkelse 300 g vegansk mörk choklad GÖR SÅ HÄR 1. Smält margarinet och blanda med socker och kakao. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare eller krossa för hand. Blanda med smöret. Tryck ut i botten på en pajform 24–26 cm i diameter, ställ i kylen. 2. Koka upp kokosmjölk, salt, socker och sirap i en kastrull. Blanda majsstärkelsen med 1 dl av vätskan. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Koka på svag värme under omrörning ca 2 minuter. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll den varma kokosmjölken över och rör till en jämn smet. Häll i pajformen och låt den stelna i kylen minst 4 timmar. 3. Krossa cookiesarna och toppa pajen med smulorna.
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till Lundens Gård dä
r spannmål odlas på traditionellt vis.
Buffé Höstens ingrediens nummer ett stavas pumpa!
Vi låter den ta plats i både söta och salta recept.
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING