Buffé 1
Buffé OKTOBER Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé SMAKRIKT FRÅN BANGLADESH Kocken Nahid Hassan
serverar perfekt palak paneer och het tandoori chicken.
Buffé PAJPERFEKTION Förtjusande vackra pajer: från
crème brûlée i stort format till amerikansk plommonpaj.
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till Lundens Gård dä
r spannmål odlas på traditionellt vis.
Buffé Höstens ingrediens nummer ett stavas pumpa!
Vi låter den ta plats i både söta och salta recept.
RÅVARA I FOKUS BUTTERNUTPUMPA Butternut har en pä
ronliknande form och ett tjockt, gulorange skal. Köttet är intensivt orange och har en milt söt och nötig smak. Butternutpumpan är god att rosta i ugn eller förvandla till en soppa men den passar också bra i desserter. SPAGETTIPUMPA En oval pumpa som liknar en honungsmelon och har ett tjockt, ljusgult skal. Pumpan sägs härstamma från Kina och har ett speciellt fruktkött som vid kokning eller bakning blir till spaghettiliknande trådar som kan ätas som pasta. Smaken liknar zucchini men är något sötare. HOKKAIDOPUMPA Hokkaidopumpan är en droppformad, lite mindre pumpasort som ursprungligen kommer från den japanska ön Hokkaido. Skalet är slätt och orange eller grönt och det orange fruktköttet är milt med en söt och nötig smak. Används i soppor, grytor och puréer. MUSCATPUMPA Muscatpumpan kommer ursprungligen från USA och odlas idag över hela världen. Till formen är den rund och platt med klyftor. Skalet är orange eller ljusbrunt och pumpan har ett starkt orange fruktkött som smakar sött och nötigt. Passar till soppor, grytor och puréer. DELICAPUMPA Delica är en rund, något platt, mörkgrön pumpa med ljusa strimmor. Fruktköttet är mörkt gult och smaken är söt och nötaktig. God att ugnsbaka eller använda i soppor och grytor. TIPS! Spara pumpakärnorna, skölj, torka och rosta dem i stekpanna eller ugn tillsammans med olja och flingsalt. Ät de rostade pumpakärnorna som snacks eller använd som topping på soppor, grytor och sallader. PASTAGRATÄNG MED PUMPA 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 800 g pumpa 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 2 msk hackad salvia eller rosmarin ½ tsk chiliflakes 400 g pasta, t ex penne 3 dl crème fraiche 1 ägg 2 dl mjölk 1 tsk salt 65 g bladspenat eller strimlad grönkål 1 mozzarella 125 g GÖR SÅ HÄR 1. Skala och kärna ur pumpan. Skär pumpaköttet i ca 1 cm stora tärningar. Skala och hacka vitlöken. Stek pumpan i oljan i en stor stekpanna med vitlöken ca 10 minuter eller tills den mjuknar. Rör ner salvia och chiliflakes mot slutet. 2. Sätt ugnen på 225 °C. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Vispa ihop crème fraiche, ägg, mjölk och salt. Vänd ner den stekta pumpan, pastan och spenaten och blanda ordentligt. 3. Häll i en smord ugnsform, bryt mozzarellan i bitar och lägg på. Ställ in högt upp i ugnen ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. 29 BUFFÉ #10/2021 B H o k k u a i d t o t p u e m n p u t a . r p u mpa.
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING