Buffé 1
Buffé OKTOBER Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
SMAK Vitkål TVÅ TIPS ASIATISK MOROTS- OCH VITKÅLS
SALLAD 4 PERSONER / 15 MIN Krispigt och smakrikt tillbehör: Rör ihop 1 msk japansk soja, 1 tsk sesamolja, 1–2 msk färskpressad limejuice och 1 tsk strösocker. Blanda dressingen med 2 rivna morötter och 150 g strimlad vitkål. Toppa med 2 dl hackad koriander och 2 msk sesamfrön. PAD THAI 4 PERSONER / 45 MIN Take away-favorit på hemmaplan: Tillaga 180 g risnudlar enligt anvisning på förpackningen. Bryn 400 g strimlad kycklingfilé i 2 msk olja. Tillsätt 300 g finstrimlad vitkål och 1 strimlad morot, woka eller stek i 1–2 min på hög värme. Gör plats i pannan och stek 1 ägg under omrörning. Klipp nudlarna grovt och tillsätt dem och ca 125 ml färdig woksås och rör om hastigt tills allt är varmt. Blanda ner 1 dl hackade jordnötter. Servera med limeklyftor och koriander. BOKTIPS KÅLKUNSKAP! Djupdyk i kålens värld med Ingar Nilssons faktaspäckade bok Kål som berättar den spännande historien om kålen som växt och råvara men också hur den bäst odlas och tillagas. Boken bjuder på 118 sidor fyllda av intressanta fakta, odlingstips och goda recept innehållandes kål: från fräscha smoothies till härliga sallader och såklart – klassiska kåldolmar. FÖRVARA RÄTT Kallt i kylskåp 2–4 °C, gärna i en plastpåse. ALLT DU BEHÖVER VETA DEN KRISPIGA VITKÅLEN är C-vitaminrik och har ett runt huvud av tätt sittande grönvita blad runt en kort stam. Kålsorten förekommer i många klassiska svenska husmansrätter som kålsoppa, kåldolmar och kålpudding. När vitkålen är rå har den en pepprig, något besk smak men tillagad kan den bli både söt och nötig. Var kålen har sitt ursprung är inte helt säkert, men den var vanligt förekommande i Romarriket och sägs ha spridits till norra och västra Europa genom Julius Caesars fälttåg under 50-talet f.Kr. Extra gott att kombinera med vitkål: Smör Apelsin Getost Honung FÖLJ MED PÅ en djupdykning i den krispiga vitkålens värld och ta del av tips, kul kunskap och goda recept med den mångsidiga kålsorten i fokus. RECEPT MINI OKONOMIYAKI 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 2 dl vetemjöl 4 ägg 1 msk japansk soja 1 msk sesamolja 300 g vitkål 3 salladslökar 2 msk gari (inlagd ingefära) rapsolja salladslök, koriander och rostade sesamfrön till servering Dippsås ½ dl japansk soja 1 msk worcestershiresås ½ dl vatten 2 msk strösocker 2 msk risvinäger eller annan ljus vinäger 1 liten finriven vitlöksklyfta ½ msk finriven ingefära GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop mjöl, ägg, soja och sesamolja till en jämn smet. Strimla vitkålen tunt, gärna på mandolin. Strimla salladslöken och finhacka gari. Rör ner i smeten. Stek små plättar i olja, gärna i plättlagg, tills de är gyllene på båda sidor. 2. Dippsås: Blanda alla ingredienser. Rör tills sockret löses upp. 3. Servera pannkakorna med dippsåsen och toppa med salladslök, koriander och sesamfrön. Servera gärna med chilimajonnäs. 9 BUFFÉ #10/2021
Buffé SMAKRIKT FRÅN BANGLADESH Kocken Nahid Hassan
serverar perfekt palak paneer och het tandoori chicken.
Buffé PAJPERFEKTION Förtjusande vackra pajer: från
crème brûlée i stort format till amerikansk plommonpaj.
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till Lundens Gård dä
r spannmål odlas på traditionellt vis.
Buffé Höstens ingrediens nummer ett stavas pumpa!
Vi låter den ta plats i både söta och salta recept.
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING