Allergia 1
Prinsesstårta utan marsipan. Prinsesstårta ”aller
givänlig marsipan”, socker pasta, ger cirka 0,5 kg 4 msk kallt vatten 1 msk gelatinpulver 1 msk matolja 1,5 dl vit baksirap cirka 15 dl florsocker (börja med en mindre mängd och tillsätt florsocker tills degen känns lättarbetad) Det mesta går att göra om till allergianpassade alternativ, men våga gå utanför ramarna och tänka nytt också. Man kanske inte måste bjuda på tårta när det är kalas? Mjölkfri glass i glutenfria strutar är precis lika gott, och det kan vara extra roligt om man själv får välja bland olika strössel att ha på. Men läs noga på burkarna, alla strösselsorter är inte glutenfria. i Fiskdammspåsen. Plockgodis kan vara knepigt. Det finns inga garantier för att innehållsförteckningen på tråget stämmer, och skopan kan ha varit i kontakt med det mesta. Hoppa över godis helt eller köp säkra godispåsar och blanda själv. Eller ta en funderare: Behöver barnen mer sötsaker efter kalaset? Det kanske är roligare att få något annat? Ett pyssel, en liten leksaksbil eller en penna behöver inte kosta många kronor och är ett roligare minne än en tom godispåse. Ett annat alternativ är att göra godiset själv. Doppa äppelskivor i kanel och socker och torka dem i ugnen och du har ett garanterat mjölk-, ägg- och glutenfritt alternativ som många barn tycker om. lös upp gelatinet i vattnet över vattenbad. blandningen får inte koka, utan ska bara smälta till en klar vätska. häll i matolja och sirap när gelatinet smält. mät upp florsockret i en skål, och häll i vätskeblandningen. blanda för hand – elvisp och liknande förstör degen. Knåda sockerpastan tills den känns slät och lättarbetad. tillsätt florsocker om degen känns mycket kladdig, men det är bättre med för lite socker än för mycket, eftersom degen stelnar med tiden. Vira in degen noggrant i plastfolie, och förvara den mörkt och svalt i en lufttät burk i rumstemperatur. allra bäst blir sockerpastan om den får ligga till sig några dagar innan den ska användas. 17 ▲