Allergia 1
när du knådar ut den ”mjölar” du den med florsock
er och kavlar ut tårtlock eller formar figurer beroende på vad du tänkt ha den till. det går också att färgsätta sockerpastan med karamellfärg. till mindre mängder är det enklaste att blanda någon droppe karamellfärg med redan färdig deg, men ska du färga större mängder kan det vara lättare att få jämn färg genom att droppa i färgen i vätskan innan du rör ner florsockret. lägg inte på sockerpastan på tårtan förrän några timmar innan du ska servera den. om du behöver förbereda tårtan kan du pensla baksidan av sockerpastan med smält mjölkfritt margarin innan du lägger på den, så suger den inte åt sig vätska ur tårtan. tårtbotten 50 g mjölkfritt margarin 1 dl hett vatten 2 ägg 2 dl socker 3 dl fin glutenfri mjölmix 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker mjölkfritt margarin och glutenfritt ströbröd till formen sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. smält margarinet i det heta vattnet. blanda mjölmixen med bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det i äggsmeten. tillsätt det smälta margarinet och vattnet. smörj och bröa en form med glutenfritt ströbröd. grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. låt svalna. ställer man in tårtbottnen i frysen i en halvtimme blir den mindre smulig sedan. dela bottnen i två lager. 18 Vaniljkräm 3 dl havremjölk 3 msk socker 3 msk ekströms kokmarsán 0,25 tsk vaniljsocker blanda havremjölk, socker och kokmarsánpulver i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ett par minuter. låt svalna under lock. ”grädde” 3 gelatinblad 2 dl vispbar vaniljsås av havre 2 tsk vaniljsocker blötlägg gelatinbladen i en kastrull med kallt vatten i cirka 5 minuter. häll av vattnet och smält gelatinet på mycket svag värme. låt svalna. häll vaniljsåsen i en bunke. tillsätt vaniljsockret. Vispa med elvisp ett par minuter. häll i gelatinet och vispa ytterligare några minuter. låt stå i kylskåp i minst 20 minuter. lägg vaniljkräm och cirka 2 dl sylt på det understa lagret. lägg på den andra halvan och stryk ut den vispade vaniljsåsen över detta lager. Ägg- mjölk- och glutenfria muffins med smörkräms - topping (12 stora muffins ) 4 dl glutenfri mjölblandning 1 dl kakao 3 dl strösocker 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2,5 dl vatten eller havremjölk 75 g mjölkfritt margarin blanda alla de torra ingredienserna. smält margarinet och blanda med vattnet eller havremjölken. blanda vätskan med de torra ingredienserna tills det blir en tjock smet. grädda i 225 grader i cirka 15–20 minuter om du använder stora formar, och cirka tio minuter om du använder vanliga muffinsformar. låt svalna innan du brer på smörkrämen. smörkräm 100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker eventuellt karamellfärg rör smöret mjukt. tillsätt socker och vaniljsocker och blanda tills det är en jämn smet. tillsätt karamellfärg droppvis. tänk på att en liten mängd ger mycket färg! ▲