Allergia 1
anslaget Nya rön om mjöl hur ska jag klara ombygg
naden? Vi har ofta mellan 25 och 37 grader varmt inomhus på sommaren. Huset är åtta år gammalt och har stora fönster. Egnahem har gjort fel med fasadarbeten, det bildas fukt och mögel. Fasaden måste bytas till nya, luftade fasader. Jag har haft astma en längre tid. Jag vet inte hur jag klarar av att ventilationen måste stängas av under arbeten och då stiger inomhustemperaturen ännu mer. Inte minst att huset täcks av plasten under fasadarbeten som ska vara från maj till augusti i år. Jag vet inte hur jag klarar av om värmen stiger över 40 grader och luftintaget stängs av? Jag skulle vara tacksam för alla tips. P. B. GöteborG Svar: Det verkar som ni har så kallade enstegstätade fasader i huset, en konstruktion som tyvärr innebär byggfel med risk för fukt och mögel i nya hus. Det framgår inte riktigt om ni har fläktstyrt ventilationssystem eller självdrag utan fläktar. Ifall ni har ett fläktstyrt ventilationssystem med både från- och tilluft bör ni kunna kräva att systemet inte stängs av utan går kontinuerligt under hela renoveringsprocessen. Ifall ni har friskluftsventiler vid fönstren bör ni kunna kräva av fastighetsägaren att det ordnas alternativa luftintag under den tid renoveringen pågår. Om ni inte får gehör från fastighetsägaren kan ni kontakta Miljökontoret i kommunen som kan ställa krav på att den rekommenderade luftomsättningen för bostäder på 0,5 omsättningar/timme uppfylls. Marie-LouiSe Luther ombudsman inomhusmiljö 24 Läste i Allergia nummer 1/12 om Emma som drabbades av allergisk chock. I artikeln står om nya forskningsrön gällande allergenet omega-5-gliadin som finns i vetemjöl. Jag har en son som är vetemjölsallergisk (ej gluten) och skulle gärna vilja veta lite mer om pågående forskning kring vetemjöl. Jag undrar också om omega-5gliadin finns i dinkelmjöl? Kanske kan ni hänvisa vidare till någon bra hemsida eller kontaktperson/adress. KariN heLLBLoM Svar 1: Omega-5-gliadin är ett naturligt allergen i vetemjöl, även i dinkelmjöl som ju är en vetesort. Vid känd veteallergi ska man undvika alla vetesorter, och då är omega-5-gliadin inget problem, eftersom det bara finns i vete. Expert på området är Ulf Bengtsson. Man kan finna mer information på hans hemsida www.fffa.se. NaNNa MoSSBerg dietist Svar 2: Läkaren och forskaren som var intervjuad i texten når du via e-postadressen Reidar.Gronneberg@ki.se. red. laktos och mjölkprotein Svar: är en självklarhet att jag som astmatiker ska känna till???! Problemet är inte mitt så jag ska inte bry mig? Inte andra okunniga heller? I så fall, varför skriva om det? Jag tycker ni borde ha med en faktaruta till artikeln. Birte Risken för att bli ”hemmablind” när man jobbar med allergi hela dagarna är överhängande. Likaså rädslan för att bli tjatig om allt ska förklaras varje gång det nämns. Det är en svår balansgång. I det exempel du nämner hade det varit på sin plats att förklara skillnaden, eftersom det hade stor betydelse för innehållet i artikeln. red. Jag skriver angående artikeln Fikastund slutade på akuten i Allergia nummer 3/12. Det står att det är skillnad på laktos och mjölkprotein. Är det något som FOtO: COLOURBOx FOtO: COLOURBOx