Buffé 1
DESTINATION san sebastián Säg den foodie som inte
drömt om att åka till San Sebastián. Trots att staden är mindre än Malmö till ytan kan den stoltsera med elva restauranger med Michelinstjärnor, alltså en av de stjärntätaste i världen. Recept på en variant av baskisk cheesecake hittar du på buffe.se BISCAYABUKTENS GASTRONOMISKA PÄRLA bjuder på smaksensationer och saltstänk från Atlanten. Signaturrätter LÅNGHALSAR Eller percebes på spanska. Ett exklusivt skaldjur som påminner om kräftor till smaken. Ångkokas innan de serveras, ofta bara med lite pressad citron. BACALAO AL PIL PIL Saltad torsk confiterad i vitlökssmakande olivolja. Ordet pil pil i namnet har den fått för att efterhärma ljudet av den heta oljan som fisken tillagas i. TXULETA En styckningsdel av nötkött. Kommer ofta från ett lite äldre djur, vilket ger ett marmorerat kött med nästan gul fettkappa och mycket smak. Grillas snabbt och serveras i saftiga skivor. SÖTSAKER Baskien har gott om delikata bakverk. Pastel vasco är en inbakad, krämfylld paj, goxua görs på vispgrädde, sockerkaka samt karamelliserad äggkräm och pantxineta består av en tjock äggkräm mellan två smördegsbottnar. Men den kanske trendigaste av dem alla är den baskiska sötsyrliga cheesecaken med sin karaktäristiska brända yta. SAN SEBASTIÁN LIGGER i den nordöstra delen av Baskien – en autonom del av Spanien. Området är kanske mest känt för sina pintxos, en sorts munsbitsstora tapas som från början bestod av en brödbit med topping. De fick sitt namn efter tandpetaren som förr användes för att hålla toppingen på plats. Numera kan pintxos vara allt från små kroketter, Ibericoskinka, sardeller, bläckfisk och ostar till genomarbetade smårätter i moderna tappningar. Närheten till havet gör att staden även har många fina fiskar och skaldjur. Ett av de mer exklusiva är långhalsar, men här finns även spindelkrabba, musslor, minibläckfiskar serverade i sitt eget bläck och kummel, på vilken man gärna äter kinderna. Med så utmärkta råvaror är det kanske inte så konstigt att San Sebastián har så många Michelinkrogar. 11 BUFFÉ #08/2022 På bloggen Blank Palate skriver den amerikanska kocken och kokboksförfattaren Marti Buckley om sitt liv och maten hon äter i San Sebastián – från små naturvinsbarer till Michelinkrogar. Läs den på travelcookeat.com På restaurangen BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Ca 435 000 invånare. MATLAGNINGSMUSIK: Kortatu, Kepa Junkera, Skalariak, La Oreja de Van Gogh, Delorian och Anari. TYPISKA RÅVAROR: Långhalsar, bacalao, spindelkrabba, bläckfisk, cider, skinka och äpplen. Restaurangen Ganbara har funnits i över 25 år, ständigt med kocken Amaia i köket. Här kan man äta både större rätter och pintxos som bland annat boquerones, friterade kummelkinder, stekt blandad svamp och en liten croissant fylld med skinka från Jabugo. PROVA HEMMA Köp eller plocka kantareller, karjohansvamp, champinjoner eller vad som finns att få tag på. Skiva eller dela svampen i bitar, stek i smör, smaksätt med salt, peppar och valfri hackad ört. Lägg upp på små tallrikar tillsammans med en rå äggula per portion. TRE TRESTJÄRNIGA RESTAURANGER ARZAK AKELARRE MARTÍN BERASATEGUI BLOGG Foto Ángel Calle Bungato
Buffé KRÄFT-CRAVINGS Det bästa med augusti? Kräfts
kivan! Här är tillbehören som gör högtiden ännu godare.
Buffé MERA MAJS! Från pizza till nudlar och soppa
– i säsongens bästa vardagshjältar är det majsen som spe
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé SÖNDAGSPREPPEN
Buffé ICAs EGNA SIDOR