Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE IDHA LINDHAG Fotograf Med et
t brinnande matintresse kan fotografen Idha konsten att föreviga goda matstunder. Du hittar hennes bilder på sidorna 12–17. Vilka råvaror äter du helst just nu? – All svamp som går att hitta i skogen, ÄNTLIGEN! Nu har vi återgått till vår ordinarie papperstyp. Tack för visad förståelse för vår varierande papperskvalitet under en period. kräftor, hösthallon, plommon och äpplen. Hur tar du vara på sensommarens skörd? – Jag åker till min systers odling Mellingerum i Småland och snyltar till mig det mesta i sylt- och saftväg. Malwina är jordgubben som ger godast sylt. SOFIA NILSSON NÄR JAG VAR ung tonåring fick jag av dåvarande flickvän en bok med The Doors alla samlade låttexter. Jag hittade boken i en rensning på vinden nyligen och smålog för mig själv när jag såg hur jag strukit under svåra ord som funeral pyre och resurrection och skrivit den svenska översättningen med blyertspenna. En av de låtar jag tyckte mest om, hade lättast att förstå och oftast återkommer till i dag var Summer’s almost gone där Jim Morrison vemodigt och släpigt frågar sig vad som händer när högsommarens obekymrade nattbad är förbi. Var är vi – och vilka är vi – när sommaren är slut? IDAG KÄNNS DEN frågan i all sin naivitet mer rimlig än på länge att ställa sig: Vad väntar runt hörnet? De senaste åren har bjudit på överraskningar som få såg, eller ville se, komma; global pandemi, krig i Europa, världsekonomi i gungning. Men om vi får hoppas, och det får vi alltid, så kommer vi att samlas runt ett middagsbord utan restriktioner och utan andra yttre hot än någon kvardröjande dåsig geting och njuta av fantastiska middagar i ljummet sensommarmörker. I SAMMA KARTONG med diverse bråte som den där boken med låttexter hittade jag också tre gamla, skrynkliga kräfthattar som av oklar anledning sparats. I år är förväntningarna inför kräftskivorna större än någonsin efter att bland annat ha provsmakat salladen med gulbetor och fetaost och de vridna baguetterna med ost, dill och jalapeño. HATTARNA KOMMER ATT återanvändas och ni vet vilken låt som strömmar ur högtalaren. Trevlig läsning! Receptansvarig och matkreatör Kostvetaren och kocken Sofia är personen bakom många av Buffés fantastiska recept. Hon är den som provlagar alla rätter och ser till att de alltid håller en enastående nivå. I månadens Buffé hittar du Sofias namn på flertalet ställen. Vilka råvaror äter du helst just nu? – Frukt, bär, majs och färska bönor – vaxbönor är en favorit. Hur tar du vara på sensommarens skörd? – Kokar saft på svarta vinbär från trädgården på landet och plockar hjortron och lingon i skogen som jag kokar sylt på. Och så äppelmos såklart! ICA-HANDLARE I FOKUS MICHAL WIELOCH ICA Supermarket Fäladstorget, Lund Som 14-åring började Michal jobba på ICA. Idag är han handlare och driver sedan 1999 butiken på Fäladstorget i Lund som brinner för att erbjuda ett närproducerat och hållbart sortiment till sina kunder. Vad händer hos er under skördetiden? – Vi kan äntligen återinföra vår skördemarknad efter ett par års uppehåll, där lokala leverantörer är välkomna att visa upp och prata om sina produkter. Vilka lokalproducerade produkter är ni extra stolta över? – Vi är otroligt stolta över varje produkt, Johan Lindberg, redaktionschef varje producent är en hjälte som ska hyllas. Vi säljer till exempel skånska äpplen i princip året om, har fem olika leverantörer av skånsk honung och en hummus från Malmö. Listan kan göras lång! 5 BUFFÉ #08/2022 ledare
Buffé KRÄFT-CRAVINGS Det bästa med augusti? Kräfts
kivan! Här är tillbehören som gör högtiden ännu godare.
Buffé MERA MAJS! Från pizza till nudlar och soppa
– i säsongens bästa vardagshjältar är det majsen som spe
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé SÖNDAGSPREPPEN
Buffé ICAs EGNA SIDOR