Buffé 1
SMAK tomat TIPS – Det går bra att frysa in tomate
r, antingen hela eller hackade. Använd till grytan, soppan eller pizzasåsen. – Bevara dina tomater genom att torka dem i ugnen: Halvera 500 g små tomater och skiva 3 vitlöksklyftor över. Toppa med 3 msk olivolja, ½ msk socker och 2 krm salt. Ställ in i mitten av ugnen på 125 °C i ca 3 timmar. Förvara i lufttät burk i kylskåp. – Tomater är perfekta att grilla! Pensla tomater på kvist med olivolja och krydda med salt. Grilla på indirekt värme under lock. VÄLJ SVENSKT Njut av de svenska tomaterna när det är säsong! Håll utkik efter Från Sverige-märkningen. FÖRVARA RÄTT I rumstemperatur. ALLT DU BEHÖVER VETA TOMATEN HÄRSTAMMAR FRÅN Sydamerika och odlades i Sverige redan på 1600-talet, men blev inte känd som en ätbar råvara förrän på 1800-talet. Idag räknas den som en av de mest populära grönsakerna. Tomaten behöver växa soligt, varmt och skyddat och passar därför att odla i växthus. Tomaterna skördas allt eftersom de får sin tilltänkta färg – gul, orange, grön, svart eller röd beroende på sort. Tomater finns tillgängliga att köpa året om i butik och det finns en mängd olika sorter, allt från stora bifftomater till små körsbärstomater. De svenska är mogna mellan april och oktober, resterande av året finns importerade. SMAKKOMPISAR CITRON MOZZARELLA BASILIKA SARDELL RECEPT PAN CON TOMATE 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 500 g tomater ½ baguette 2 skalade vitlöksklyftor olivolja, salt GÖR SÅ HÄR Visste du att... … tomatens röda färg kommer från antioxidanten lykopen? Desto rödare tomat, desto mer lykopen. … tomaten först ansågs som giftig? … det finns minst 10 000 tomatsorter? … det i världen odlas mer än 60 miljoner ton tomater årligen? 1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Gör ett kryss i skalet på tomaterna och lägg ner 1–2 minuter, tills skalet börjar lossna. Lyft upp och lägg i isvatten. 2. Skala tomaterna och halvera. Pressa eller gröp ur kärnorna. Mixa tomatköttet och smaka av med salt. Sila bort lite av vätskan genom en finmaskig sil. 3. Skiva baguetten och rosta. 4. Gnid in med vitlök och ringla över olja. Toppa med tomatröran och gärna extra olja och flingsalt. CAPRESE 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 500 g tomater 300 g mozzarella, gärna buffelmozzarella 1 kruka basilika 3 msk olivolja 2 msk balsamvinäger flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skiva tomaterna och mozzarellan. Varva tomater, mozzarella och plockad basilika på ett fat. Ringla över olja och balsamvinäger. Strö över salt och peppar. 9 BUFFÉ #08/2022 DEN SVENSKA TOMATSÄSONGEN är här! Nu frossar vi i tomatkunskap och tips.
Buffé KRÄFT-CRAVINGS Det bästa med augusti? Kräfts
kivan! Här är tillbehören som gör högtiden ännu godare.
Buffé MERA MAJS! Från pizza till nudlar och soppa
– i säsongens bästa vardagshjältar är det majsen som spe
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé SÖNDAGSPREPPEN
Buffé ICAs EGNA SIDOR