Buffé OKTOBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé SMAKA PÅ PERU
PERU CHORITOS A LA CHALACA – MUSSLOR MED SYRLIG T
OMATSALSA 4–6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER I Peru är ceviche en social aktivitet. 1 kg färska blåmusslor 2 tomater 1 rödlök 1 dl färskpressad limejuice, ca 4 lime 1–2 tsk finhackad färsk habanero ¾ dl majskorn på burk 1 msk finhackad koriander salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Om någon har öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner musslorna och sätt på lock. Låt stå 3 minuter och lyft upp musslorna. Släng de som inte öppnat sig. 2. Dela och kärna ur tomaterna. Skär i små tärningar. Skala och hacka löken. Blanda tomater, lök, limejuice, habanero, majs och koriander. Smaka av med salt och peppar. Bryt bort det tomma skalet från varje mussla. Fördela salsan på skalen med musslor. I PERU FINNS ett stort antal naturtyper, vilket skapar en enorm variation i landets matproduktion. Landets geografi, med allt från varma kustområden till fuktiga regnskogar och kalla bergsområden, har inte skapat en matkultur – utan mängder, där skillnaderna är minst sagt påtagliga. Det peruanska köket är alltså tack vare sin geografi, men även historia, långt ifrån enformigt. Här blandas traditioner från landets inkaursprung med influenser från Spanien, Asien och Afrika och resultatet blir enkelt, kreativt och fräscht. Valentin Checa är född och uppvuxen i Perus huvudstad Lima och kom till Sverige genom sin fru för fyra år sedan. Som utbildad ekonom hade han tidigare arbetat inom finansvärlden i Bryssel, men med en brinnande passion för mat och sin mormors peruanska kokkonst i hjärtat förverkligade han här sin dröm och öppnade kvarterskrogen Checa. – Att jobba på bank gav mig till slut ingenting, så jag bestämde mig för att istället ägna mig åt min stora passion, förklarar Valentin. För mig är mat ett sätt att umgås, ett tillfälle att utbyta historier och skratta tillsammans. Det är ett sätt att uppleva med alla sinnen! ATT ÄTA PÅ Checa är som att vara på rundresa genom hela Peru. Precis som i ursprungslandet är smakerna friska och råvarorna färska. Här finns såväl riset som sötpotatisen (gärna kombinerade tillsammans), fisken som skaldjuren och den fräscha limen som den heta chilin. Och självklart spelar den traditionella rätten ceviche här en viktig roll på menyn. – I Peru är ceviche en social aktivitet. När man där ska träffa sina nära och kära frågar man om man ska gå ut och ta en liten ceviche, och då dela en bit mat och något att dricka innan man går hem för den riktiga måltiden. Det är oftast denna rätt man som utomstående först bjuds in att uppleva. / 13 BUFFÉ #10/2020 Recept på papa rellena – fyllda potatiskroketter finns på buffe.se VALENTIN CHECA BOR: Stockholm GÖR: Driver restaurangen Checa INSTAGRAM: @checastockholm TEXT AGNES REGELL RECEPT VALENTIN CHECA STYLING CHARLOTTA NORLÉN FOTO SIMON BAJADA
Buffé BRÖD PÅ FRANSKA
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé KIMCHI MED MERA
Buffé Har du hört talas om bulgogi?
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING