Buffé OKTOBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé SMAKA PÅ PERU
Buffé BRÖD PÅ FRANSKA
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé KIMCHI MED MERA SYDKOREA Kimchi med mera Ins
pireras av det mångsidiga koreanska köket. När kocken Jennie Walldén bjuder in till en generös koreansk buffé blir det bland annat klassisk kimchi, smakrik bulgogi och den bästa bibimbapen! TV-KOCKEN OCH KOKBOKSFÖRFATTAREN Jennie Walldén har sina rötter i Sydkorea och är hjärnan och hjärtat bakom den populära koreanska restaurangen Namu i Malmö. Det koreanska köket för tankarna till heta, syrliga och salta smaker, men det bjuder på mycket mer än så. Vad kännetecknar det koreanska köket? – Det är mycket smakintensivt och och är rikt på fermenterade ingredienser och umami. Kimchi är nummer ett när det kommer till det fermenterade, men även fermenterade pastor gjorda på chilioch sojabönor är vanliga. Förutom kimchi är sesamolja och vitlök väldigt viktiga ingredienser. Hur skiljer sig det koreanska köket från det svenska? – Mejeriprodukter är karaktäristiskt för den svenska matkulturen, något som man inte alls använder i det traditionella koreanska köket. I det koreanska köket finns det fler heta element än i det svenska. Traditionellt svenskt kök har ingen hetta alls, på sin höjd svartpeppar. I Sydkorea hittar du däremot både mild och väldigt stark mat, det finns helt enkelt en större variation på hetta. Det svenska köket skulle kunna ses som potatisbaserat, medan det koreanska köket är risbaserat. Vilka vanliga missuppfattningar finns om koreansk mat? – Den ena är att all koreansk mat är väldigt stark. Stark koreansk mat kan vara stark, men det finns också mycket mild mat. Den andra är att man äter massor av koriander, jag har aldrig ätit koriander i Sydkorea! Bibimbap är en klassisk koreansk rätt, berätta mer om den! – Bibim betyder att röra, bap betyder ris. I Sydkorea är det en vardagsrätt där en skål med ris toppas med olika sauterade (hastigt stekta), picklade, marinerade grönsaker, ett stekt ägg, ibland någon form av protein, och den heta gochujangsåsen. Och så serverar man kimchi vid sidan av. Tanken är att man rör runt i hela rätten innan man hugger in, och man äter den med sked, inte med pinnar! / 27 BUFFÉ #10/2020 JENNIE WALLDÉN BOR: Utanför Malmö GÖR: Kokboksförfattare, tv-kock, driver restaurang Namu i Malmö AKTUELL MED: Nya kokboken Wok, ris, nudlar samt deltar i Decenniets mästerkock INSTAGRAM: @jenniewallden TEXT LIV BOSSUYT RECEPT JENNIE WALLDÉN STYLING TOVE NILSSON FOTO LENNART WEIBULL
Buffé Har du hört talas om bulgogi?
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING