Nöjesnytt Jönköping 1
FOTO: QUENTIN DR Sommaren 2018 förändrade våra dr
yckesvanor. I stället för att grilla har vi valt andra tillagningssätt och vinerna eller ölet dracks för att få svalka. Inte oväntat ser många nu fram emot ett glas rött och till höstens smaker passar röda viner perfekt. Röda viner finns i många stilar och typer. Visste ni förresten att färgen på det röda vinet kommer från druvans skal och som vinmakaren utvinner genom att låta skalen dra i druvmusten. På vinspråk heter momentet i vinifikationen (tillverkning av vin) maceration. När man utvinner färg till musten. FÄRGKLICKAR AV BLÅTT, VIOLETT OCH RÖTT Merparten av de tusentals olika druvsorter, oavsett om skalen är gröna eller blå när druvan är mogen, och som används vid vinframställning har ett transparent fruktkött. Men det finns några druvor som är undantag och dessa är en liten grupp som benämns ”teinturier”, vilket står för att druvornas fruktkött är blåviolett. Det för att den blå sorten innehåller ett ”överskott” antocyanin som är ett blåfärgat pigment i druvor som spillt över i fruktköttet. Det är samma goda färgpigment som bevisligen är en antioxidant och som även finns i många andra växter som exempelvis rödkål eller bidrar till den kornblå färgen i högsommarblomman blåklint. Det fåtal druvsorter som är teinturier används sällan, om alls, som huvuddruva i röda viner då de inte anses hålla den nivå som krävs för att tillverka kvalitetsvin på egen hand. De smakar helt enkelt inte mycket på egen hand men deras egenskap gör dem bra att använda som extra färgklickar. Därför hör vi sällan talas om teinturier eller ser dem listade som delar av en vinblandning. Men teinturierna odlas ändå över hela världen med syfte att förstärka röda viners färg när och då det behövs. RÖDA VINERS OLIKA SMAK Det finns många olika anledningar till varför viner smakar distinkt olika. Först och främst spelar druvsort roll, varje enskild kvalitetssort står för en egen aromprofil. Exempelvis cabernet sauvignon som smakar av svarta vinbär. Ursprung och plats har betydelse och om klimatet är svalt eller varmt. Antal soltimmar i kombination med specifika händelser som frost eller hagel i vingården kan göra skillnad mellan årgångar. Hur vinmakaren väljer att göra (vinifiera) sitt vin är också en viktig anledning bland många fler som ger viner smak. TIDIGA HÖSTVINER Tiden är inte riktigt där än för de kraftigaste och tätaste rödvinerna, dom som passar viltköttet och den mustigaste grytan. Under tiden bjuder vi på lika delar stiliga som okomplicerade viner för sensommarkvällar, till ostbricka eller den enkla smakrika middagen en vardagskväll när det regnar alternativt när du bjuder till fest. RÖDA VINER, FRUKTIGT KRYDDIG FEST Kryddigt smakrika viner passar utmärkt till liknande, smakrik mat som exempelvis kan vara en skönt marmorerad entrecote eller till höstens rotfrukter som tillför upplevelsen av sötma i maten. ORG DE RAC 2017 (2073) Org de Rac, Swartland Sydafrika, 79 kr. NAOUSSA RESERVE 2013 (2354) Tsantalis, Makedonien Grekland, 100 kr. BS (best.sort) VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE RÖDA VINER, MED BÄRIGA SMAKER Röda viner som smakar mjukt och bärigt passar även utmärkt att servera något svalare och då gör de sig möjligen än bättre tillsammans med rätter från en kall buffé. Alltid bra val till soffhäng, småplock, vardagsrätter med kyckling eller fläsk och till i stort sett det mesta i det vegetariska köket. CAMPOS DE LUZ GARNACHA 2017 (2718) Bodegas Esteban Martin, Cariñena Spanien, 59 kr. Medelfylligt rödfruktigt vin som smakar av mogen frukt, bär, örter och balanserad fruktsyra. Alltid bra vinval i billiga genren. Passar till: Husmanskost, till pasta eller pizza, gärna till grillade rätter. BIANCHI MONTEPULCIANO D'ABRUZZO 2016 (7126) Umani Ronchi, Italien, 75 kr. CHÂTEAU DES JACQUES 2016 (95635) Maison Louis Jadot/Château des Jacques, Moulin à Vent Frankrike, 189 kr. Vinet är lanserat som ”småparti” och finns i begränsat antal flaskor. MASI MODELLO DELLE VENEZIE 2017 (2386) Masi, Venetien Italien, 249 kr för 3 L box. MORELLINO DI SCANSANO RISERVA MORISFARMS 2015 (2029) Morisfarms, Morellino di Scansano Italien, 149 kr Fyllig, kärnigt mogen körsbärsfruktig smak med inslag av örter, viol, läder, tobak, choklad och finfin längd. Servera till grillade lammracks med örtig sås eller närhelst det är läge för ett ”uppgraderat, personligt rött vin”. RUFFINO RISERVA DUCALE 2013 (79652) Ruffino, Chianti Classico Italien, 155 kr. BS. MÉTAIRIE D’ALON PINOT NOIR LE VILLAGE 2016 (73278) Domaine de la Métairie d'Alon, Pays d'Oc Frankrike, 169 kr. BS. Druvor: Pinot noir Fyllig, bärig och friskt örtig och kryddig smak med inslag av fat och blommor. Sval, rödelegant frukt och bärsmak. Härlig längd! CROZES-HERMITAGE 2014 (78977) E Guigal, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage Frankrike, 165 kr Medel/fyllig, nyanserad körsbärsfruktig och kryddig smak med inslag av örter, fat, mogna björnbär, peppar, lätt violton och lagerblad. Tanninerna är fruktiga, vinet är elegant. Ett festvin för en, jämförelsevis, spottstyver. Toppen till lammrätter av alla slag eller stekta köttet som marinerats eller kryddats med örter. BRUNELLO DI MONTALCINO 2013 (12357) Col d'Orcia, Brunello di Montalcino Italien, 279 kr 40 | nöjesnytt