Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA KROGPROFILEN Julklappstips i sis
ta minuten Text: Tobias Pettersson Hoppsan, plötsligt var det jul igen och det börjar bli panik med att hitta julklappar. Samma visa varje år: vad ska man köpa? Här kommer några sista-minuten-tips som dessutom stödjer det lokala kultur- och nöjeslivet. U nder det senaste året har det pratats mycket om att stödja den lokala restaurangnäringen och det lokala kulturlivet. Och nu har vi möjlighet att verkligen omsätta de orden i handling, för det finns ingen tid på året som vi spenderar så mycket pengar som vi gör under julhandeln. Och vill vi ha en rolig och levande stad så är det bättre att vi gör av med de pengarna lokalt än skickar iväg stålarna till internationella företag. Och det finns många sätt som man kan stödja det lokala nöjeslivet när restriktionerna lättar. Här är 20 tips på saker som både är bra julklappar att ge bort och samtidigt gynnar staden vi lever i. • Bjud ut din partner på ett restaurangbesök. • Ge bort en biobiljett. • Gå på vinprovning. • Köp en kvalitetsost i den lokala ostbutiken. • Utmana kompisen på en bowlingmatch. • Ta med mamma på teater. • Handla en korg lokalproducerade öl på Systembolaget. • Gå på stand up med brorsan. • Kolla in ett lokalt museum. • Hyr ett fack i en vinkällare. • Köp ett presentkort i en mindre, lokal butik. • Bjud syrran på rockkonsert. • Gå en pubrunda med farsan och testa lokalt öl. • Besök en författarträff och köp en bok. • Köp merchandise av ett lokalband. • Handla en påse bullar på ditt kvartersfik. • Teckna en prenumeration på din lokaltidning. • Spela shuffleboard med polaren. • Ge bort en korg med lokalt mathantverk. • Teckna medlemskap i en kulturförening. Köksmästaren med stor passion för sin bransch Text: Sofie Strandberg Foto: Privat Adam Lhafiane jobbar som köksmästare på restaurang Cabo Taqueria i Norrköping – ett yrke som passar honom som handen i handsken då han älskat att laga mat ända sedan barnsben. Adam är uppvuxen i Stockholm och det är runt om på alla möjliga restauranger i huvudstaden som han har fått större delen av sin kökserfarenhet. Främst har han jobbat som kock men han har också fått testa på allt från att stå i baren till att vara hovmästare. Hans resa in i restaurangbranschen kan man säga började när han redan som liten fick hjälpa en väns far på hans lunchställe efter skolan – efter det ville han aldrig lämna branschen. Idag jobbar han som köksmästare och driftansvarig på restaurang Cabo Taqueria i Norrköping och även Cabo Mexican i Linköping. – Matlagning har egentligen alltid varit en del av liv eftersom jag har marockanskt ursprung mitt och där är matkulturen väldigt stor, säger Adam och fortsätter: – Sedan tycker jag verkligen att restaurangbranschen är världens bästa bransch och det är väldigt roligt att se att det har blivit mer inne med restaurang senaste åren. Hur hamnade du på restaurang Cabo Taqueria? – Det går väl egentligen tillbaka till den dag då jag var i Linköping för att hälsa på en vän och fira hans 30-årsdag. Han jobbade i baren på Cabo och när jag kom dit så istället för att bara sitta och vänta på att han skulle bli klar så frågade jag om det behövdes hjälp nere i köket och det gjorde det. Så då fick jag hjälpa till där – vilket var superkul. Vid ett senare tillfälle behövde de en ny kock på Cabo och då fick jag frågan. Vad är Cabo Taqueria för typ av restaurang? – Det är en ganska typisk Taqueria – det ska vara enkelt och avslappnat att komma in här och slå sig ner för att käka några tacos. Eller glassa i solen på uteserveringen med en god drink under sommaren. Sedan är jag ju också köksmästare på Cabo Mexican i Linköping och den har lite mer av fine dining-karaktär med inslag av asiatiska toucher och fusion i maten. NOLLELVA 41