Energigas 1
Sortering. Soeda Mostafa städar runt vågskålarna
som väger och fördelar chipsen innan de förpackas i påsar. Missfärgade chips sorteras ut. Fritering. Chipsen synas efter fritering. Här är det Jonas Solveström (närmast) och André Amberg som står vid linjen för grytfriterade chips. används för drift av anläggningen. Det är här vi ser att vi kan göra störst nytta, men vi undersöker också hur vårt koldioxidavtryck ser ut i hela värdekedjan, säger hon. Tog chipsen till Sverige Man kan med gott samvete påstå att det var Estrella som tog snacksen till Sverige. När grundaren Folke Andersson var på boxningsmatch i Madison Square Garden i New York testade han potatischips och tyckte att det var det godaste han någonsin hade ätit. Han bestämde sig för att ta hem de salta godsakerna till Sverige. År 1957 startade den första tillverkningen av chips och popcorn i Alingsås. I dag är Estrella är ett av Sveriges största varu märken inom snacks. Företaget omsätter en knapp miljard kronor om året och har drygt 200 anställda. Rundvandring i fabriken Ingela Fondin visar runt i fabriken. Iklädda hårnät, vita skyddsrockar och ändamålsenliga plastskor följer vi chipstillverkningen – från potatis till krispiga chips i påse. Just i dag tillverkas klassikern och storsäljaren lättsaltade potatischips. En maskin sorterar ut de missfärgade chipsen. Det är en avancerad teknik som blåser bort chips som inte håller måttet. I en låda under maskinen hamnar de ratade chipsen. – Vi jobbar mycket med vårt avfall från tillverkningen. Vi skalar inte chipsen längre, och slipper därmed skalresterna. Men det blir ändå en del svinn: de missfärgade chipsen och skivresterna, den yttersta änden på potatisen, bland annat. Det biologiska avfallet hänger ihop med andra miljöfrågor. Flera insatser samtidigt Ingela Fondin menar att det är nödvändigt att jobba på flera plan samtidigt när det handlar om miljöfrågor. Just nu gör företaget stora insatser för att öka kunskapen hos operatörer som ska leda till minskat resursutnyttjande i samtliga processteg. – Lika viktigt som att bli koldioxidneutrala är att jobba med energieffektivisering. Det är också viktigt att minska vattenförbrukningen och mängden avfall från tillverkningen, säger hon. ENERGIGAS NR 4 2019 21 ›