Buffé 1
Smaknjutning Kanel, honung, citron, vitlök, aprik
os, aubergine, spiskummin, lagerblad. Gryta med värmande smaker Buff és Tove Nilsson har svårt att lämna marknaden, med dess sällan skådade utbud av kryddor och torkad frukt. LAMMGRYTA MED PLOMMON, INGEFÄRA OCH KANEL Laga gärna grytan dagen före så hinner de kryddiga smakerna mogna. FÖR 4 PERSONER 600 g grytbitar av lamm (t ex bringa eller stek) 2 gula lökar 3 morötter 6 katrinplommon 2 msk finhackad färsk ingefära 1 tsk malen spiskummin 3 kanelstänger 2 lagerblad 3 dl vatten 2 msk konc kalvfond 1 burk körsbärstomater (400 g) 1 dl grovhackad bladpersilja olivolja salt nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och klyfta löken. Skala och skär morötterna i bitar. Hacka katrinplommonen. 2. Bryn köttet i 2 msk olja i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lyft över i en gryta. 3. Stek lök, morötter och ingefära tillsammans med spiskummin i 1 msk olja i pannan 2–3 minuter. Flytta över till grytan. 4. Tillsätt kanelstänger, lagerblad, katrinplommon, vatten, fond och tomater. 5. Låt småkoka under lock ca 1½ timme. Lyft av locket och låt koka ytterligare 30 minuter. 6. Smaka av med salt och peppar. 7. Servera med couscous eller ris. Toppa grytan med persilja. FÖR ALLA hittar du på ICA.se. B U F F É 10 • 2013 11