Buffé 1
Fruktansvärt fräscht! APELSINSALLAD MED GRANATÄPP
LE OCH PISTASCH Marocko är apelsinernas land, och en vanlig dessert är tunt skivad apelsin med lite pudrad kanel. Allra godast under vinterhalvårets citrussäsong. FÖR 4 PERSONER 1 granatäpple 4 apelsiner 2 dl matyoghurt (10 %) 1 dl hackade pistaschnötter (osaltade) 4 msk flytande honung ½ tsk malen kanel GÖR SÅ HÄR: 1. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna. 2. Skala apelsinerna med kniv så att alla vita hinnor försvinner runt om. Skär i tunna skivor. 3. Varva apelsinskivor på ett fat eller assietter. Toppa med granatäpple, yoghurt, pistaschnötter, honung och kanel. FÖR ALLA hittar du på ICA.se. Marocko i skaff eriet Med ett extra batteri av kryddor är det lätt att resa till Marocko i ditt eget kök. SPISKUMMIN Kryddkungen i arabisk och mexikansk mat. Ingår i kryddblandningar som curry och ras-el-hanout. KANEL Bark från kanelträdet. I stället för malen kanel kan man fi nriva kanelstång på rivjärn. Klart mer smak! KARDEMUMMA Kan vara bra med en guide… Mortla eller mal hela frön, garanterat mer smak än färdigmalen. Släng några frön i fi ltret nästa gång du brygger kaff e. KORIANDER Hela frön är svårt att hitta i Sverige. Fräs den malda koriandern försiktigt så utvecklas smaken mer. I »Tusen och en natt« är koriander känd som kärlekskrydda… SAFFRAN Dyrare krokuspistill får man leta eſt er. I nordafrikanska rätter ingår saff ran oſt a som en krydda bland andra. MYNTA Smaksätt en kall yoghurtsås eller kryddig gryta med torkad mynta. Grönt te med mycket socker och färsk mynta dricks flitigt i Marocko. INGEFÄRA De underjordiska rotknölarna används färska eller torkade och malda. GURKMEJA De underjordiska rotknölarna kokas och torkas. Gurkmejan ger kryddblandningen curry dess gula färg. CHILI Minska styrkan i färsk chili genom att skära bort fröfäste och mellanväggar, där det mesta capsaicinet, ämnet som ger styrka, sitter. B U F F É 10 • 2013 13 Kärnsmart Pilla ut kärnorna över en skål vatten. Hinnorna fl yter upp till ytan, kärnorna sjunker.