Buffé 1
Ljuvligt möte mellan krispigt grönt, sött päron,
örter och ost LJUMMEN OSTSALLAD MED BAKAD BROCCOLI Italienska smaker i en rostad matig sallad. Den som saknar köttet lägger till bresaola eller kyckling. Salladen är lika god kall. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250 °C. Ställ en plåt mitt i ugnen. 2. Ansa och skär broccolin och blomkålshuvudet i buketter. 3. Skala och skiva vitlöken. Grovhacka mandeln. Blanda broccoli, blomkål, vitlök och mandel med 3 msk olja och ½ tsk salt i en bunke. Ta ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Häll ut grönsakerna på plåten och ställ in i ugnen igen. Rosta grönsaksblandningen mitt i ugnen ca 12 minuter. 4. Blanda ihop ingredienserna till dressingen med 1 krm salt och 1 krm peppar. 5. Dela, kärna ur och skär päronet i mindre bitar. Dela mozzarellan i mindre bitar. 6. Lägg babyspenat eller rucola och basilika bladen på ett stort fat. Lägg på de ljumna grönsakerna, päron, mozzarella och parmesan. Ringla över dressingen. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mozzarella eller ersätt den med t ex laktosfri salladsost. Gör mjölkproteinfri: ersätt mozzarellan med tofu och ev parmesan med annat mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja parmesan utan konserveringsämnet E1105 lysozym, eller svensk hårdost. FÖR 4 PERSONER 2 broccoli (ca 500 g) ½ blomkålshuvud (ca 350 g) 2 vitlöksklyftor 1 dl sötmandlar 1 moget päron 1 mozzarella (125 g) 1 påse babyspenat eller rucola (65 g) ½ kruka basilika 50 g parmesan (grovriven) olivolja salt, svartpeppar CITRONDRESSING 2 msk färskpressad citronjuice finrivet skal av ½ citron 3 msk olivolja 1 msk honung Smakstark parmesan och mild mozzarella! »När barnen kommer hem och är hungriga får de själva skala morötter som de kan ha som förrätt.« Riviga rotisar Nu i hösttider är det inte bara smart ekonomiskt att satsa på rotfrukter. Man vinner näringsmässigt också. En portion klassisk sallad (100 gram) med tomat, gurka och isberg ger framför allt vitamin K och C. Men sätter man i stället ihop en sallad (100 gram) med vitkål, rivna morötter, rivna rödbetor och gröna ärter täcks mellan en tredjedel och hela dagens rekommenderade intag av fi ber, vitamin C och K, folat och retinolekvivalenter (dvs förstadier till vitamin A). 28 B U F F É 10 • 2013