Buffé 1
GRÖNSKÖN PANNKAKA MED SVARTKÅLSCHIPS Fyll pannkak
an med spenat eller mangold. I stället för fl äsk ger gröna chips krispighet och sälta. FÖR 4 PERSONER 1 liten purjolök (ca 175 g) 1 vitlöksklyfta 150 g färsk spenat eller strimlad mangold 4 dl vetemjöl 8 dl mjölk 5 ägg rårörda lingon till servering smör salt, nymalen svartpeppar KÅLCHIPS ca 350 g grönkål eller svartkål 2 msk olivolja 1 msk japansk soja GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med kålchipsen. Sätt ugnen på 225°C. Dra eller skär bort kålen från stammen. Skär i grova bitar. 2. Blanda olja och soja i en bunke. Massera in blandningen. Sprid ut kålen på en bakpappersklädd plåt. Ställ in plåten mitt i ugnen ca 10 minuTHAISTUVAD SAVOJKÅL MED STEKT KORV Hittar du ingen savojkål så funkar vit-, grön- eller svartkål lika bra som smakkompis till kokosmjölk, ingefära och currypaste. Servera med ris, bröd eller potatis. FÖR 4 PERSONER 500 g kål (t ex savojkål) 2 vitlöksklyftor 1 liten purjolök (ca 175 g) 1 msk finriven färsk ingefära 2 tsk röd currypaste 1 burk kokosmjölk (400 ml) 2 tsk fisksås 370 g frukostkorv ev färsk koriander till garnering olja till stekning salt FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i frukostkorven. ter, passa noga så att kålen inte bränns. Rör om en gång efter halva tiden. 3. Chipsen är färdiga när de känns krispiga. 4. Ansa och strimla purjolöken. Skala och fi nhacka vitlöken. Fräs löken mjuk i 2 msk smör i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt spenat/mangold och fräs ytterligare ½ minut. Krydda med 2 krm salt. 5. Lägg grönsakerna i en långpanna med bakplåtspapper. 6. Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken i en bunke. Vispa ner resten av mjölken och äggen till en slät smet. Krydda med ¾ tsk salt och 1 krm peppar. Häll smet en i långpannan. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. 7. Servera genast med kålchipsen och rårörda lingon. FÖR ALLA Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av mjölk och matfett. Förgröna ugnspannkakan GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka vitlöken. Ansa och strimla purjolöken. Ta bort den hårda mittstocken på kålen. Strimla kålen grovt. 2. Fräs vitlök och purjolök mjuka i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt ingefäran och currypasten och fräs 20 sekunder till. 3. Tillsätt kokosmjölk, fi sksås och kål. Koka ihop tills kålen mjuknat något. Krydda med ½ tsk salt. 4. Tillaga korven enligt anvisning på förpackningen. Strö ev över färsk koriander. B U F F É 10 • 2013 29 Tips! Saknar du fl äsket – stek med 1 paket strimlat bacon när du steker löken.