Buffé 1
Fryst eller färskt? Är färska grönsaker bättre än
frysta? Enligt Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket är det i princip omöjligt att svara på. – Jämför man precis nyskördat så är det generellt bättre än fryst. Men jämför man grönsaker som förvarats i butik några dagar och däreſt er i kylskåpet hemma ytterligare någon dag vinner frysta grönsaker. Det kan också variera mellan olika sorters grönsaker. Så bästa tipset enligt Veronica är att välja det man tycker är enklast och godast. – Då äter man antagligen mer och får i sig mer nyttigheter. Bibimbap style– pytt i panna på koreanska KOREANSK KYCKLINGPYTT MED SYRAT GRÖNT Med inspiration från den koreanska rätten bibimbap där ris blandas med kött, stekt ägg, syrade grönsaker och het chilisås. Servera portionsvis eller lägg allt på ett stort fat. FÖR 4 PERSONER 2 kycklingfiléer (ca 250 g) 2 dl ris, råris eller vitt ris 2 msk sesamfrön eller furikake 4 ägg rapsolja till stekning SYRADE GRÖNSAKER 3 msk tomatketchup 2 tsk finriven färsk ingefära 1 tsk sambal oelek 1 morot 150 g surkål (ca 2 dl) MARINERADE GRÖNSAKER 1 liten gurka (ca 250 g) 2 påsar babyspenat (à 65 g) 4 tsk risvinäger 4 msk florsocker 4 msk japansk soja 150 g färska böngroddar 2 tsk sesamolja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Stek kycklingen på bägge sidor i 1 msk olja i en stekpanna. Lägg fi léerna i en ugnssäker form. Tillaga kycklingen ca 20 minuter. Kontrollera att klar köttsaft kommer ut. Ta ut och varmhåll. 3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna. 4. Blanda samman ketchup, ingefära och sambal oelek. Skala och riv moroten grovt och vänd ner tillsammans med surkålen. 5. Skala, dela på längden och kärna ur gurkan. Skär den i halvmånar. Lägg den i en skål. Lägg spenaten i en annan skål. Blanda ihop vinäger, fl orsocker och soja i en skål. Fördela över grönsakerna. Blanda böngroddarna med sesamolja. 6. Stek äggen i 1 msk olja i en stekpanna.Skär kycklingen i skivor på snedden. Lägg upp grönsakerna i högar på riset. Lägg på kyckling och äggen och strö över sesamfrön eller furikake. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: uteslut de stekta äggen. Servera eventuellt med t ex skivad stekt halloumiost eller tofu. B U F F É 10 • 2013 31 RISTID! Vissa råris kräver lite längre koktid, så sätt på i tid.