Buffé 1
Nyttig njutning! Lägg spenat, mangold eller Jänka
r´n grön-/svartkål fräst i olivolja på en rostad surdegsskiva. Toppa efter fantasi och kylskåp. Fräschingen Gröna glidaren GRILLAD KYCKLING MED EDAMAMERÖRA Bli salig på sojabönor. Edamameröran bör inte missas! FÖR 4 PERSONER VALNÖTSBRÖD MED BÖNRÖRA OCH ITALIENSKA GRÖNSAKER Röran blir lika god med andra bönor, har du vita eller svarta hemma så kör på det. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Häll av och skölj 1 paket kokta kidneybönor (380 g). Mixa bönorna slätt med 2 msk olivolja, 1 msk vatten, 1 tsk balsamicocrème, 1 tsk fl ytande honung, ½ tsk rökt paprikapulver (smoked paprika), ¾ tsk salt och 1 krm nymalen svartpeppar med stavmixer eller i matberedare. Dela ½ zucchini (ca 150 g) på längden och skär sedan i skivor. Skala och strimla 1 rödlök grovt. Dela, kärna ur och skär 1 gul paprika i bitar. Skär 50 g champinjoner i skivor. Dela 6 körsbärstomater. Stek grönsakerna, utom tomaterna, i 1 msk olivolja i en stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt tomater, 2 tsk hackad färsk timjan, ½ tsk salt och 1 krm peppar när någon minut återstår. Rosta 4 skivor valnötsbröd på ett galler mitt i ugnen ca 3 minuter på varje sida. Bred bönröran på bröden och fördela grönsakerna ovanpå. Ringla på lite balsamico crème och garnera med färsk timjan. Sätt ugnen på 225°C. Rosta 4 skivor ljust surdegsbröd på ett galler mitt i ugnen ca 3 minuter på varje sida. Mixa 1 paket tinade edamame bönor (utan skida) (250 g) med 1 skalad, riven vitlöksklyfta, ½ kruka basilika, 2 msk olivolja, 1 msk vatten, ½ tsk salt och 1 krm nymalen svartpeppar i matberedare eller med stavmixer till ett grovt mos. Stek 2 påsar babyspenat (à 65 g) i 1 msk olivolja i en stekpanna ca ½ minut. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Fördela edamameröran på bröden, toppa med spenaten och 200 g stekt kycklingkött i bitar (färdiggrillad eller stekt kycklingfi lé). Strö på lite fl ingsalt och nymalen svartpeppar. Garnera med skivade rädisor. FÖR ALLA hittar du vid respektive recept på ICA.se. B U F F É 10 • 2013 35 Uppåt för surdegen På första plats över vilka bröd vi svenskar helst äter kommer fullkornsbröd, tätt följt av knäcke. Men surdegsbrödet har på senare år gjort en kometkarriär och hamnar nu på tredje plats. 6 av 10 äter bröd varje dag. BRÖDINSTITUTET