Buffé 1
M’hanncha FRASIG FILOSNURRA MED NÖTTER OCH FRUKT
M’hanncha kan vara det godaste bakverk som fi nns! Frasig, smörig och fylld med mandel, rosenvatten och pistasch nötter. Här behöver man en lång köksbänk, eller så får man dela längden i två delar och skarva rullen på mitten. GER 16 BITAR 400 g mandelmassa 2 ägg 100 g rumsvarmt smör + 75 g smält till pensling 250 g torkade fikon ½ tsk rosenvatten (kan uteslutas) ½ tsk grovstött kardemumma Kommersen pågår ständigt i Marrakech. Att komma överens om rätt pris kan ta sin tid – och flera koppar sött myntate. 2 tsk finrivet apelsinskal 1 ½ dl hackade pistaschnötter (osaltade) COUSCOUS MED GRÖN KIKÄRTSGRYTA OCH TORKAD FRUKT Laga en mustig gryta. Harissa är en chilipaste smaksatt med kryddor och vitlök. Tänk på att harissan är rejält het, så prova dig fram till rätt styrka. FÖR 4 PERSONER 1 aubergine (ca 250 g) 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 zucchini (ca 350 g) 2 morötter 2 röda paprikor 1 dl olivolja 1 msk harissa 1 tsk gurkmeja 2 tsk hel eller malen spiskummin 10 torkade aprikoser 4 dl vatten 4 msk konc kycklingeller grönsaksfond 2 kanelstänger 1 burk kikärter (ca 400 g) ½ dl finhackad blad persilja ev matyoghurt (10 %) till servering salt nymalen svart peppar COUSCOUS 2 gula lökar 2 msk olivolja 2 tsk flytande honung ½ dl russin 3 dl hett vatten 3 dl couscous 1 msk smör GÖR SÅ HÄR: 1. Skär auberginen i 2 cm stora tärningar. Blanda med 1 tsk salt i en bunke. Låt stå ca 15 minuter, tills auberginen släpper vätska. 2. Skala och strimla lök och vitlök. Skär zucchinin i 2 cm stora tärningar. Skala och dela morötterna på längden. Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor. 3. Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor. Häll av och pressa ut lite av vätskan ur auberginen. 4. Hetta upp oljan i en stor stekpanna/traktörpanna. Tillsätt grönsaker, harissa, gurkmeja och spiskummin. Stek ca 5 minuter, tills grönsakerna får lite färg. 5. Tillsätt aprikoser, vatten, fond, kanelstänger och sköljda kikärter. 6. Låt småkoka under lock ca 20 minuter. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 7. Couscous: Skala och strimla löken. Bryn med honung och ½ tsk salt i oljan ca 15 minuter, tills löken är mjuk, söt och gyllenbrun. Tillsätt russinen och låt det bli varmt. 8. Koka upp vatten och ½ tsk salt i en kastrull till couscousen. Blanda vatten och couscous i en skål. Låt stå ca 5 minuter, med lock så att couscousen sväller. Separera grynen med en gaff el eller ballongvisp till en fl uffi g och grynig couscous. Rör genast ner smöret. 9. Toppa couscousen med lök- och russinfräset. Servera med grytan som toppas med persilja. En klick matyoghurt är gott till. FÖR ALLA hittar du vid respektive recept på ICA.se. 8 filodegsark 3 msk socker GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Riv mandelmassan fi nt. Vispa ihop med äggen med en elvisp. Tillsätt 100 g smör och fortsätt att vispa. 3. Hacka fi konen. 4. Rör ner fi kon, rosenvatten, kardemumma, apelsinskal och pistaschnötter (spara 1 msk nötter till garnering). 5. Smält smöret till pensling. 6. Lägg ut 8 fi lodegsark så att kortsidorna på arken ligger omlott på längden. Det ska bli 1½ meter. 7. Pensla fi lodegen med ⅔ av smöret. Strö på 2 msk socker. 8. Klicka ut smeten till en smal och lång sträng längs med degen. 9. Rulla försiktigt ihop till en lång rulle. Pensla med resten av smöret. Strö över 1 msk socker. 10. Rulla försiktigt ihop till en rund ring;som en orm. Om degen spricker lite gör det inget, men försök hålla ihop degen. Ju torrare, desto svårare blir det att rulla. 11. Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord rund ugnssäker form. 12. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen till 175°C efter 10 minuter så att kakan inte bränns på toppen. 13. Ta ut och låt svalna. Garnera med pistaschnötter. FÖR ALLA hittar du vid respektive recept på ICA.se. fi nfi ka på marockanska Frasig fi losnurra B U F F É 10 • 2013 9