Buffé 1
TREND Rädda bananerna! Bananer är en av sju råvar
or som står för nästan hälften av svenska matbutikers svinn. Nu räddas de från att slängas – och blir istället till god glass. ANDRINE JOHANSSON & JOHAN LINDBERG Folkölsentusiasterna Andrine och Johan träffades i Johans folkölsbutik i Göteborg. Nu är duon aktuell med Fölk-podden om, just det, folköl! Vi kan se fram emot ett nytt avsnitt varannan onsdag. Berätta om er podcast! – Det är den första nischade folkölspodden med syfte att få fl er att hitta bra folkisar, öppna upp ölscenen och bidra till att fl er upptäcker hantverksöl. Podden ska locka såväl nyfi kna som inbitna öldrickare, man ska kunna lyssna och lära sig något nytt oavsett hur van öldrickare man är. Vi vill tvätta bort stämpeln som ibland kan fi nnas att folköl är smaklöst och blaskigt. Vad är det som är så bra med folköl? – Man får ett smakrikt öl med mindre mängd alkohol, det gör det dessutom till en mer social dryck än exempelvis starköl. De senaste åren har det hänt väldigt mycket inom folköl, och det fi nns otroligt mycket bra folköl inom i princip alla ölstilar. Vad trendar inom folköl just nu? – Suröl överlag gör sig bra som alkoholsvagt öl. Dessutom görs en hel del bra pilsner och New England IPA – som är trendigt i hela ölvärlden. Följ Instagramkontot @burkarochfl askor för ölnyheter och inspiration. Rekordpumpa Det skånska företaget Rescued har sedan sin start 2015 jobbat hårt för att minska matsvinnet i Sverige, år 2018 lyckades de rädda 168 ton frukt och grönsaker från att slängas. Nu lanserar de, i samarbete med Lejonet & Björnen, glass gjord på räddade bananer från bland annat ICAs lager och butiker. Glassarna fi nns som gräddglass med banan och chokladsås samt som veganglass med banan, jordnötter och kolasås. Du hittar dem i din ICA-butik. Närodlat Närproducerade råvaror värderas högre än någonsin, inte minst inom restaurangvärlden där Farm-to-table numera är ett allt vanligare koncept. Konceptet innebär, precis som det låter, att maten som serveras kommer direkt från en specifi k gård, utan mellanhänder. En veteran inom området är De Kaas i Amsterdam. År 2001 slog de upp portarna i ett restaurerat orangeri i parken Frankendael Park, och blev då en av de första farm-to-table-restaurangerna i världen. Idag har de fått sällskap av en rad andra aktörer, bland andra restaurang Babel i Paal, Sydafrika, Three Blue Ducks på odlingen The Farm Byron Bay i Australien och Lilla Bjers på Gotland. 1 190 kg väger den pumpa som för närvarande innehar världsrekordet som världens t ny gsta pumpa! Odlaren av pumpabjässen är Mathias Willemijns från Belgien, och rekor ed t fi ck han när han med sin megapumpa deltog i pumpatävlingen under den årliga pumpafestivalen i Ludwigsburg, Tys and, år 2016. Som mest vä tx e vinnarpumpan med h le a 30 kilo på en dag. Rekordet tog han över r f ån den tidigare världsrekordkl innehavaren Beni Meier från Schweiz som år 2014 vann med sin jättepumpa på 1 054 kg. Växtbaserad comfort food Säsongen då vi längtar efter mustiga grytor, gratänger och värmande soppor är här. Karoline Jönsson visar vägen! Karoline Jönsson är receptkreatör och matfotograf. I höst är hon aktuell med kokboken Värmande vego, en samling humörhöjande rätter som omfamnar utan att vara komplicerade eller särskilt tidskrävande. Här hittar du recept på allt från chili till rårakor och bakad potatis med härliga fyllningar. Och såklart – rejäla bakverk. 8 BUFFÉ #10/2019