Buffé 1
SMAK GUIDE Kål BROCCOLI En mångsidig favorit som
är rik på C-vitamin och en bra kostfiberkälla. Både buketter och stam är ätbara, antingen råa eller genom att exempelvis kokas, wokas eller stekas. Finns i en långstjälkad variant vid namn bellaverde. PAK CHOI Har en mängd olika stavningar av sitt namn som ursprungligen betyder “vit grönsak”, men kallas även för sellerikål eller pekingkål och används mycket i asiatisk matlagning. Pak choi är krispig och något besk i smaken. ROMANESCO En korsning mellan broccoli och blomkål. Den har en ljusgrön färg, vackert toppiga buketter och är mild i smaken. Romanesco används på samma sätt som blomkål eller broccoli. KÅLRABBI Utmärks av sin rundformade stjälk. Har ett vitt fruktkött men kan vara både grön och violett i skalet. Kålrabbin är krispig och har en mild smak som passar bra i såväl varma rätter som i en sallad. SAVOYKÅL En kålsort av bladkaraktär som känns igen på sina tydligt krusiga eller skrynkliga blad. Har en mild kålsmak och gör sig bra i till exempel kålpudding, kåldolmar, wok eller i en sallad. Visste du att ... ... kål var vanligt förekommande i romarriket och sägs ha spridits till norra och västra Europa genom Julius Caesars fälttåg? … ordspråket “ta kål på” löd ursprungligen “göra kål på” och syftade på hur kålhuvudet behandlades innan man gjorde kålsoppa av det? ... orsaken till den något otrevliga doft som förknippas med kål som tillagas är disulfider som frigörs när kålen värms upp? … kålblad kan masseras genom att krama bladen med till exempel olja för att mjuka upp fibrerna och göra kålen mör? Krispig sallad med kålrabbi och päron 4–6 PERSONER / 15 MIN 1. Skala och strimla 500 g kålrabbi och 500 g päron. Strimla 2 stjälkar selleri. 2. Blanda kålrabbi, päron och selleri i en skål tillsammans med 1 dl finskuren gräslök, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk olivolja, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. 3. Servera den krispiga kålsalladen till tacos eller som fräscht tillbehör till kött, fisk eller fågel. 9 BUFFÉ #10/2019 F L E R G U I D E R H I T T A R D U P Å B U F F E . S E