TIDNINGEN TILLVÄXT Se till att någon kan hämta vir
ket
TIDNINGEN TILLVÄXT Drönare och mobilapp är de nya
skogsverktygen
TIDNINGEN TILLVÄXT Maskin på 350 meter en av värld
ens längsta
TIDNINGEN TILLVÄXT Danmark – en global exportjätte
på frammarsch
TIDNINGEN TILLVÄXT Så länge man är i livet kan man
styra det mesta själv.
TIDNINGEN TILLVÄXT 6 miljoner ägg äts i Sverige –
varje dag
TIDNINGEN TILLVÄXT Tränar helst i skogen
TIDNINGEN TILLVÄXT Olika ersättningar vid olika ma
rkintrång
TIDNINGEN TILLVÄXT Harplinges gröna guld
Grönkålen skördas i början av oktober. Yosef Sien
kiewicz är en av dem som sköter arbetet på fältet. V 30 Tillväxt ita kålfjärilar med svarta vingspetsar fladdrar omkring bland de mörkt klorofyllgröna grönkålsstånden. Då och då landar en fjäril på ett blad, men det bekymrar inte odlaren Bertil Ericsson överdrivet mycket. – Kålfjärilarna är inte det stora problemet. De är ofta stationära och väljer en planta där de lägger sina ägg. Jordlopporna är värre. Eftersom jag frösår kålen måste jag bespruta för att lopporna inte ska äta upp allt. Och så har vi en och annan älg som är här och äter. De flesta som odlat kål i någon form hemma i trädgården vet att det finns gott om skadedjur som kan förstöra en potentiellt fin skörd. Här på den halländska slätten blåser det ofta friskt från havet, vilket gör att plantorna inte behöver täckas. – I en trädgård är det ofta lä, då HarplingeKål skördar två ton grönkål om dagen. trivs insekterna. Här är det för blåsigt för att de ska trivas någon längre stund. Dessutom sägs det att de salta vindarna ger kålen extra god smak, säger Bertil Ericsson. HAN ODLAR SINA fem hektar grönkål på familjegården Lilla Skee utanför Harplinge. Grönkålen har sjuårig växtföljd och därför växlar han åkrar med grannen tvärs över vägen. Två kilometer bort driver brodern Axel Ericsson företaget HarplingeKål, som kokar grönkål och säljer till grossister. Konceptet bygger på samarbete, något som inte är ett okänt begrepp i dessa trakter. I Harplinge har före ningsrörelsen varit stark genom historien, inte minst bland lantbrukare. 1897 grundades Harplinge Inköpsförening, som ett sätt för de lokala bönderna att få lägre priser. Butiken finns kvar än i dag, nu i Lantmännens regi. – Förr var det ett måste att samarbeta, annars hade man inte klarat sig långt på de steniga sandjordarna som vi har, konstaterar Bertil Ericsson. I BRÖDERNA ERICSSONS fall sker samarbetet genom att Bertil odlar grönkålen och Axel Ericsson köper den. Säsongspersonal från Axels företag HarplingeKål skördar kålen och transporterar den till fabriken. – Det är smidigt för mig, alternativet hade varit att sälja till grossist och de finns i Helsingborg nästan allihopa. Då blir det en transportkostnad och så
TIDNINGEN TILLVÄXT Anna-Karin Hatt om sina huvudfr
ågor
TIDNINGEN TILLVÄXT Flera saker avgör hur mycket ma
n får låna på sin fastighet