TIDNINGEN TILLVÄXT Se till att någon kan hämta vir
ket
TIDNINGEN TILLVÄXT Drönare och mobilapp är de nya
skogsverktygen
TIDNINGEN TILLVÄXT Maskin på 350 meter en av värld
ens längsta
TIDNINGEN TILLVÄXT Danmark – en global exportjätte
på frammarsch
TIDNINGEN TILLVÄXT Så länge man är i livet kan man
styra det mesta själv.
TIDNINGEN TILLVÄXT 6 miljoner ägg äts i Sverige –
varje dag
TIDNINGEN TILLVÄXT Tränar helst i skogen
TIDNINGEN TILLVÄXT Olika ersättningar vid olika ma
rkintrång
TIDNINGEN TILLVÄXT Harplinges gröna guld
REPORTAGET HarplingeKål Produktion: 100 ton skörd
ad grönkål en normal sommar. Det blir cirka 50 ton färdigkokt kål. Omsättning: Cirka två miljoner kronor. Anställda: Sju personer under säsong. Efter skörden repas grönkålen. De som gör jobbet heter Henryk Sienkiewicz, Pavel Wojnovski och Yosef Sienkiewicz. måste jag stå för förpackningslösningar också. Sedan kan jag väl säga så mycket som att vi är lite speciella i den här familjen, vi står upp för vår rätt och kan vara ganska tuffa förhandlare. Det gillas inte av alla inköpare, säger Bertil Ericsson. Nu får han förhandla med sin bror i stället. – Det fungerar bra. Vi har ett muntligt avtal att jag odlar grönkålen och Axel köper den och han betalar helt okej. Och så slipper jag ju arbetet. FÖR HARPLINGEKÅLS DEL utgör Bertil Ericssons grönkål 90 procent av produktionen ett normalt år. De resterande tio köps in från en odlare på Bjärehalvön. Under skörden skärs grönkålen av med kniv, lastas på balvagn och transporteras de två kilometerna till HarplingeKål. – Vi skördar ungefär två ton om dagen, det motsvarar 900 kilo färdigrepad grönkål, berättar Axel Ericsson. På plats i fabriken repas kålen, Det är inte alla som hinner eller vill koka grönkålen själva, därför säljer vi färdigkokt grönkål som man kan krydda och smaksätta själv. Axel Ericsson sköljs, tvättas i en egenkonstruerad tvättmaskin och kokas i sitt eget spad. Den kokta grönkålen paketeras sedan i korvar, liknande de med ärtsoppa man kan hitta i matbutiken, och säljs till grossist. AFFÄRSIDÉN BYGGER PÅ den halländska traditionen med långkål, en kokt och smaksatt grönkål som är ett lokalt måste på julbordet. – Det tar ganska lång tid att koka grönkålen och så luktar det, mer än kålpudding, skulle jag säga. Det är inte alla som hinner eller vill koka grön kålen själva, därför säljer vi färdigkokt grönkål som man kan krydda och smaksätta själv, säger Axel Ericsson. HarplingeKål tar in sju personer på säsongsanställning varje år mellan första oktober och 25 november. Totalt produceras 50 ton kokt grönkål varje höst. Grönkålen säljs vidare till grossist och sedan till butiker. Främst är det halländska handlare som … och kokas sedan i sitt eget spad. Birgitta Johansson rör i grytan. Grönkålen tvättas … > Den färdiga produkten paketeras i korvar. Tillväxt 31
TIDNINGEN TILLVÄXT Anna-Karin Hatt om sina huvudfr
ågor
TIDNINGEN TILLVÄXT Flera saker avgör hur mycket ma
n får låna på sin fastighet