TIDNINGEN TILLVÄXT Se till att någon kan hämta vir
ket
TIDNINGEN TILLVÄXT Drönare och mobilapp är de nya
skogsverktygen
TIDNINGEN TILLVÄXT Maskin på 350 meter en av värld
ens längsta
TIDNINGEN TILLVÄXT Danmark – en global exportjätte
på frammarsch
TIDNINGEN TILLVÄXT Så länge man är i livet kan man
styra det mesta själv.
TIDNINGEN TILLVÄXT 6 miljoner ägg äts i Sverige –
varje dag
TIDNINGEN TILLVÄXT Tränar helst i skogen
TIDNINGEN TILLVÄXT Olika ersättningar vid olika ma
rkintrång
TIDNINGEN TILLVÄXT Harplinges gröna guld
REPORTAGET Grönkålen har sjuårig växtföljd. Därfö
r byter Bertil Ericsson åkrar med en granne. > köper in, men det går att få tag på kokt grönkål i butiker ända uppe i Stockholm. Slutkunderna är hallänningar i olika former, både sådana som bor kvar i Halland och utflyttare. Axel Ericsson brukar också sälja kokt grönkål på en julmarknad. Då får han en chans att träffa kunderna direkt. – Generellt kan man säga att det är den äldre generationen som äter långkål, men precis som med andra traditioner sker det en påfyllning från den yngre generationen när de kommer upp i åldrarna. Det finns många olika varianter av långkål. Jag har funderat på att skriva en kokbok med recept jag fått av människor som jag mött på marknader, när jag får tid över. HARPLINGEKÅL HAR FUNNITS i 25 år. Några planer på att skala upp verksamheten finns inte, såvida inte en yngre generation tar över. Bröderna kommer att tänka på den första som32 Tillväxt Vi är lite speciella i den här familjen, vi står upp för vår rätt och kan vara ganska tuffa förhandlare. Det gillas inte av alla inköpare. Bertil Ericsson maren, när grönkålen växte sig hög utanför Bertils köksfönster. – Jag jobbade i räddningstjänsten och vi fick ett larm om en hagelskur. Det var i början av augusti och det small och piskade i backen. Haglen var stora som ... tomaterna här, säger Bertil och pekar på skålen med egenodlade körsbärstomater på köksbordet. – När jag kom hem på morgonen såg kålen ut som ogräs, den var helt sönderslagen. Då tänkte jag att det var kört, men den tog sig faktiskt och det blev en hyfsad skörd i oktober. VÄDRETS MAKTER ÄR alltid närvarande. Under den torra sommaren 2018 var det som att så i en öken, berättar Bertil. Den här sommaren har varit bättre, särskilt mot sensommaren, när det regnade mer. Årets skörd blev en så kallad normalskörd. – Vi skissar på att få till en bevattningslösning från ett närliggande vattendrag. Det skulle säkra odlingarna och kunna ge större avkastning per hektar, vilket skulle kunna motivera investeringen. Grönkål är väldigt vattenberoende, säger Bertil Ericsson. SOM FEMTE GENERATIONENS bonde har han ett talesätt: Att bedriva lantbruk är som att fylla i stryktipset. – Man sitter där på lördagen och hoppas på tretton rätt. Det är samma sak med oss bönder framåt vårkanten, vi tänker att i år kommer det att bli en kanonskörd! Sedan börjar skörden torka bort framåt midsommar, eller så kommer det jordloppor eller hagelskurar eller något annat. Så det blir aldrig den där optimala skörden, precis som man aldrig får tretton rätt på stryktipset. Sedan går det en vinter och då har man glömt bort allt igen och är lika optimistiskt på nytt. Brodern Axel Ericsson skrattar. – Nä, men tio rätt är bra det också. Det får man komma ihåg! n
TIDNINGEN TILLVÄXT Anna-Karin Hatt om sina huvudfr
ågor
TIDNINGEN TILLVÄXT Flera saker avgör hur mycket ma
n får låna på sin fastighet