Marknad Örebro 1
GASTRO LYON HAR VARIT VÄRLDENS MATHUVUDSTAD I 100
ÅR TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Det franska kökets vagga, Lyon, har varit världens ledande mathuvudstad i snart 100 år. I Lyon förädlas regionens förstklassiga råvaror till världsledande gastronomi. Allt i skuggan och minnet av Paul Bocuse, vald till förra seklets kock och ledare av det ”nya” franska köket. Den välbesökta, exklusiva saluhallen, bär givetvis Paul Bocuse namn. Mest genuina Lyonmaten serveras på det stora antalet restauranger vilka kallas, Bouchons. Besöket i Lyon startar bäst på Les Halles Paul Bocuse. Saluhallen har ett femtiotal handlare med bröd, charkuterier, choklad, fisk och skaldjur, grönsaker, frukt, ost, vin samt många restauranger. Rekommenderas kan restaurangerna vilka serverar ostron, musslor och fiskrätter, så franskt, så gott. Vi handlar gärna med oss, perfekt mogen ost, hos La Mére Richard, Frankrikes främsta leverantör till många av landets stjärnrestauranger. 42 Bouchons Bouchons är de enkla och mest förekommande Lyonrestaurangerna vilka serverar rikliga portioner av utsökt husmanskost. Lyons husmanskost innebär kött, fisk, fågel men också olika former av inälvsmat. Bouchons var, som kuriosa, tidigare främst restauranger för stadens många arbetare inom silkesindustrin. På Bouchons och brasserierna serveras, ett oftast bra, husets Rhonevin i karaffer, potts, vilka innehåller en liter. Det röda vinet är lätt kylt. Den mest berömda bouchon är Cafe de Federation där en prisvärd meny erbjuds till lunch och middag. Vi gillar Le Cafe du Peintre, middagen inleds med en lantpate följt av specialiteten soppa på bacon med pocherat ägg och champinjoner. Huvudrätten är läckerheten queneller vilket är mald fisk friterad i smördegshölje med hummersås. Avslutningen är några ostar från regionen samt som dessert vinkokta päron. La Mére Brazier Eugénie Brazier var den första kvinnan som erhöll tre Michelinstjärnor 1931. Hennes restaurang, vilken öppnades 1921, lever kvar i Lyon under namnet La Mére Brazier. Idag är Mathieu Viannay chefskock på den tvåstjärniga restaurangen. På menyn finns idag fem uppskattade rätter med Eugénie Braziers originalrecept från 1920-talet. Ur menyn har vi med glädje ätit en kall soppa på purjolök och potatis, cannellonis med färska vårprimörer, fisk med grillad färsk blomkål och senapssås, en perfekt ostbricka samt avslutat med Madeleinekakor och glass. Paul Bocuse – kockarnas kock Matkungen av Lyon var kockarnas kock Paul Bocuse, vald till förra seklets kock och ledare av det ”nya” franska köket. Paul Bocuse gick bort år 2018, 92 år gammal. Paul Bocuse har betytt mer för gastronomin än någon annan kock. Bocuse öppnade upp mellan köket och matsalen men också mellan köket och media. Han var den första som lärde TV-tittarna världen runt att laga mat och som skrev kokböcker vilka såldes i miljonupplagor på alla världens språk. VM-tävlingen för kockar bär namnet Bocuse d Òr, guld Bocuse, efter Paul Bocuse. Tävlingen startade 1987 och genomförs vartannat år med kockar från 24 länder i finalen. Innan finalen har kvaltävlingar skett över hela världen. Sverige och Norden har haft goda framgångar i tävlingen. Fakta Lyon Lyon är beläget i regionen Rhoné i sydöstra Frankrike där floden Saône mynnar ut i Rhoné. Storstadsområdet har över två miljoner invånare och är Frankrikes tredje största stad. Staden betraktas som Frankrikes och världens gastronomiska huvudstad. Vindistriktet Bourgogne ligger norr om staden. ® LYONTIPS Cafe de Federation – Bouchon restaurang La Mére Brazier – Stjärnkrog La Mére Richard – Ost Le Cafe du Peintre – Bouchon restaurang Les Halles Paul Bocuse - Saluhall