1177 Omslag
1177 Innehåll
1177 Inspiratören Mia Thomsen
1177 Så blir hösten grönare säsong för * Nyskördat
För många är hösten en tid för nystart och mer hälsosamma vanor. Det behöver inte vara svårt att få en grönare vardag! text ANNA RITTER foto MATILDA HOLMQVIST/Johnér grönare Så blir hösten Nu är det säsong för svenska frukter, grönsaker och svamp. Det är med andra ord ett perfekt tillfälle att börja äta mer grönt. Du har säkert hört de goda argumenten: att äta mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa typer av cancer. Grönsaker, frukt och bär innehåller mycket näringsämnen, fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. – Vuxna och barn över tio år mår bra av att äta minst 500 gram frukt och grönt om dagen. Det motsva rar till exempel två rejäla nävar grönsaker, rotfrukter eller baljväxter samt två frukter. Potatis ingår inte i dessa 500 gram, men är också jättebra mat, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. För barn mellan fyra och tio år är det bra att äta cirka 400 gram frukt och grönt per dag. Barn under fyra år ska gärna få frukt eller grönt vid varje måltid. 6 Kanske tycker du att det är svårt att få i dig 500 gram per dag? Det kan låta mycket, särskilt om man tänker på grönsaker som ett tillbehör på tallriken. Ett sätt kan vara att låta grönsakerna vara i måltidens fokus, i stället för något du äter vid sidan av. – Låt grönsakerna ta plats på tall riken och bygg upp måltiden utifrån dem. Tänk grönt även när du äter ute eller köper färdigmat. – En smoothie av grönsaker, frukt eller bär är ett sätt att äta eller dricka nyttigheterna utan att gå miste om fibrerna, säger Åsa Brugård Konde. Vilka frukter och grön - saker är då bäst att satsa på med tanke på både hälsa och plånbok? – Välj grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Förutom att grova grönsaker innehåller många nyttiga ämnen är de också rika på fibrer, vilket håller igång magen och mättar bra. De är också miljösmarta, har lägre klimatpåverkan och kan lagras längre än salladsgrönsaker. Dessutom är de ofta billiga, säger Åsa Brugård Konde. Det är väl en sak att äta frukt och grönt på hösten. Knepigare kan det vara under den svenska vintern, då utbudet är sämre för den som gärna vill äta närproducerat. Många upplever dessutom att de färska produkter som erbjuds både är smakfattiga och dyra. Lösningen stavas baljväxter. – Bönor, ärter och linser är billiga, särskilt om du köper torkade och ko1177 3 • 22 Gröna tips! © A D O B E S T O C K
1177 Tema Smärta
1177 Sara har haft ont sedan hon var tonåring
1177 Stötta en närstående
1177 Behandling och stöd vid smärta
1177 Lars lindrar artrossmärtan med träning
1177 Aktuellt i vården
1177 Ida blev opererad för urininkontinens
1177 Så får du hjälp vid urininkontinens
1177 Under högt tryck
1177 Så fungerar screening
1177 Screening räddar liv
1177 Mer spring i benen
1177 Äldre och ensamhet
1177 Någon att prata med
1177 9 tips för att bryta ensamheten
1177 Aktuellt i vården