Svensk Jakt Redaktören
Svensk Jakt Jakt i Ryssland
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Bäverjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av vakumförpackare SVENSK JAKT TE
STAR De fyra testade apparaterna. Till vänster Menuett, ovan Rubicson, nedan Genzo och till höger OBH Nordica. Vakuumförpackare T Utbudet av vakuumförpackare har ökat de senaste åren. Ett antal grundfunktioner är viktiga för att kunna välja rätt. Svensk Jakt har testat fyra olika modeller: Genzo propack V, Menuett, OBH Nordica supreme food sealer och Rubicson pro. Det mesta viltköttet illgången på viltkött ökar i takt med att vi fäller mer klövvilt. Under jaktåret 2019– 2020 fälldes 146 000 vildsvin, 105 000 rådjur, 80 000 älgar, 55 000 dov- och 10 000 kronvilt. Det ger vid en snabb överslagsberäkning drygt nio miljoner kilo viltkött. Dividera det med antal jaktkortslösare, drygt 292 000, så blir det i genomsnitt 30 kilo kött från klövvilt per jägare. Dess utom tillkommer en betydande andel viltkött från allt småvilt som fälls. 42 konsumeras i jägarhemmen, en del ges bort, en del säljs och resterande hamnar i handeln via vilthanteringsanläggningar. De flesta styckar och packar själva eller gör det tillsammans med andra jägare som medlem i ett jaktlag. För att få ut det bästa av vilt köttet krävs, förutom en ansvars full jakt, en bra hantering av köttet. Ett av flera kritiska steg är hur köttet förpackas innan det läggs i kyl eller frys. Allt fler intresserar sig för att sköta denna hantering så exemplariskt som möjligt. Det gäller inte minst förpacknings momentet. Det är här vakuumförpackaren kommer in i bilden. Rimligare priser Tidigare var vakuumförpackaren en maskin i storlek som en mindre motorgräsklippare, fast dyrare. På senare år har dock marknaden fyllts av apparater i behändigare storlekar och till rimligare priser. Vakuumförpackaren har blivit en ganska vanlig hushållsapparat i jägarhemmen. Det är ju inte bara kött som vi vill förpacka på bästa sätt. Det växande utbudet har medfört en större spridning vad gäller kvalitet på apparaterna, vilket påverkar både plånboken och inpackningen av det fina viltköttet. Vakuumförpackningens princip är att så mycket luft som möjligt ska lämna en påse med livsmedel för att varans kvalitet inte ska försämras. Så fort det kommer in luft i en kött förpackning ökar risken för mögel angrepp. Om du vakuumNr 5 2021 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Dovviltets år
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Guldbockar
Svensk Jakt Rensäker foderautomat
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer