Svensk Jakt Redaktören
Svensk Jakt Jakt i Ryssland
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Bäverjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av vakumförpackare
TEXT & FOTO JONAS MALMSTEN "Vakuumförpackaren har
blivit en ganska vanlig hushållsapparat i jägarhemmen." förpackar viltköttet minskar den risken markant. Du kan också möra kött i vakuumpåse i kylskåpet. Ytterligare en fördel med vakuum packning är att du sparar plats. Viltkött har som regel lång hållbarhet tack vare den låga fetthalten. Ännu längre om du vakuum förpackar köttet. Vildsvinskött är ett undantag på grund av att det innehåller mycket fett, men även här förlängs bäst-före-datumet om köttet vakuumförpackas. Det som kan hända vid långvarig förvaring av vildsvinskött i frys är att fettet härsknar. Det är inte farligt att äta, men smaken är sällan särskilt trevlig. Påsarnas kvalitet De frågor du ska ställa dig inför valet av en vakuumförpackare är vilken budget du har, hur stora bitar du vill packa in och hur lätt och billigt du kan fixa nya påsar. Givetvis bör du väga in påsarnas kvalitet i priset. Det finns både färdiga vakuum påsar i olika storlek och plast på rulle för tillverkning av egna vakuumpåsar. Fördelen med färdiga påsar är att det går snabbare och är enklare. Nackdelen är att det är något dyrare och att det ofta kan bli en del spill i form av överflödig plast som inte nyttjas. Fördelen med rulle är att det är billigare och att storleken kan anpassas ganska exakt till det som ska packas in. Det tar dock lite längre tid att vakuumpacka med påse på rulle eftersom du måste svetsa minst en fog till. Vassa benkanter Det som ibland kan bli problem att vakuumpacka är kött som innehåller vassa benkanter efter sågning och styckning, vilket förstås även gäller vid traditionell förpackning i vanliga plastpåsar. Det kan lösas genom att du vid de vassare delarna SVENSK JAKT Nr 5 2021 lägger in lager med extra plast i påsen. Det går att använda spill som uppstår när man antingen klipper av det som ligger ovanför svetsfogen på påsarna eller om man tar rester från en rulle med vakuumpåsar. Slakterier som finstyckar och packar brukar använda en sorts tjockare hygieniskt papper eller tyg för att skydda förpackningen mot vassa ben. Lätt att rengöra Det är viktigt att en vakuumförpackare är lätt att rengöra. Köttrester och köttsaft ska kunna tvättas eller torkas bort. Det gäller att få bort allt, annars äventyras livsmedelssäkerheten. Rengöringen bör göras direkt efter att packningen är klar. Smuts som torkar in blir svårare att få bort. Ett enkelt sätt att rengöra är att använda en bit hushållspapper doppad i varmt vatten följt av torkning med ättika. Alkoholbaserat desinfektionsmedel fungerar också, förutsatt att det är godkänt för bruk på ytor som kommer i kontakt med livsmedel. Egenskaperna hos apparater na skiljer sig på en rad olika punkter. En del suger ut luften långsamt och en del snabbt. Även sugkraften varierar, liksom svetsfogens styrka och bredd. Påsarna till vakuumförpackare kan också variera mycket i pris, kvalitet, storlek och tjocklek. Det är en stor fördel om apparaten klarar av att hantera flera olika sorters vakuumpåsar. För vanlig jägarfamilj I testet ingår fyra olika vakuumförpackare som speglar existerande utbud. Det finns naturligtvis proffsmaskiner för tusentals kronor, men de är sällan aktuella för den enskilde jägaren eller det mindre jakt laget. ‹‹‹ SÅ HAR TESTET GJORTS Utförande Här beskrivs apparatens allmänna intryck, konstruktion, material och hur robust den är. Dåligt kvalitetsintryck ...............0 p. Godkänt utförande ....................... 1 p. Särdeles kvalitativt intryck .......2 p. Funktion och hanterbarhet Vissa apparater har många funktioner och kan hantera olika typer av livsmedel, inte enbart kött. Förpackas spröda livsmedel som bröd eller grönsaker är det viktigt att pumpen inte arbetar för snabbt. Kött som inte hängts eller mörats länge kan ha en högre vattenhalt, vilket gör att köttsaft dras ur påsen vid vakuumpackning. De flesta apparater har en uppsamlingsränna för detta. Ju enklare förpackaren är att hantera, desto lättare och snabbare går det att packa köttet. För många knappar och reglage, liksom för många funktioner, riskerar att förvirra användaren. Undermåliga funktioner ...........0 p. Godkända funktioner och hanterbarhet ................................... 1 p. Ypperliga funktioner och hanterbarhet ...................................2 p. Svetsfogens hållbarhet Det ska räcka med en svetsfog i varje ände av påsen, även om många gör två för säkerhets skull. Om maskinen gör en mycket stark och hållbar fog som inte kräver extrafog är det förstås bra. Undermålig fog..............................0 p. Godkänd fog .................................... 1 p. Extra stark fog .................................2 p. Pumpstyrka och hastighet Ska du packa stora mängder kött är det bra om apparaten arbetar snabbt och med bibehållen styrka. Pumpens effekt, hastighet och kvalitet har avgörande betydelse. Apparaten får inte bli så varm att risk finns för överhettning. Dålig pump ......................................0 p. Godkänd pump .............................. 1 p. Snabb och högeffektiv pump....2 p. Tillbehör Det kan finnas speciella tillbehör för att packa annat än kött med apparaten. Exempel är diverse kärl, burkar och slangar för att vakuumpacka andra livsmedel. En del har en funktion för att försiktigt suga ut luft inför marinering. De flesta klarar sig utan tillbehör för vakuumförpackning av viltkött. Ingen poängsättning. Påssystem Många apparater kan hantera vakuumpåsar av olika fabrikat, andra klarar det inte. En del har inbyggda rullhållare och knivar för att skära av påsar. Undermåligt system....................0 p. Funktionellt påssystem ............. 1 p. Extra bra system ............................2 p. Rengöring En apparat måste vara enkel att rengöra. Lister och uppsamlingsbehållare för till exempel köttsaft bör lätt kunna lossas för rengöring. Svårighet att rengöra ..................0 p. Godkänd funktion för rengöring .......................................... 1 p. Smart lösning av konstruktion som underlättar att hålla apparaten fri från smuts och bakterier .......2 p. Ekonomi Vakuumförpackarens pris är avgörande för många köpare. En billig apparat kan om du har tur hålla länge, men kan också slitas ut fort. En dyr apparat borde vara mer pålitlig i längden, men så är kanske inte alltid fallet. Undermålig kvalitet i förhållande till priset ...........................................0 p. Rimlig prislapp på vakuumförpackaren i förhållande till kvalitet ............................................... 1 p. Oväntat bra kvalitet för pengarna ...........................................2 p. Storlek och vikt En stor och tung apparat ger stabilitet, vilket är bra. Samtidigt kan den bli för otymplig att plocka fram eller ta med till jaktstugan. Vakuumförpackarens storlek och vikt hör som regel ihop med pumpens storlek och effekt. En apparat som är onödigt stor och tung ger ingen fördel, inte heller en fjäderlätt apparat som bara glider omkring. Dålig avvägning ............................0 p. Godkänd avvägning ..................... 1 p. Perfekt avvägning .........................2 p. MAXIMAL TOTALPOÄNG: 16 43 »
Svensk Jakt Dovviltets år
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Guldbockar
Svensk Jakt Rensäker foderautomat
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer