Svensk Jakt Redaktören
Svensk Jakt Jakt i Ryssland
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Bäverjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av vakumförpackare
Svensk Jakt Dovviltets år
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Guldbockar
Svensk Jakt Rensäker foderautomat
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
VILTSMAK Recept Patrik Karlsson, restaurang Sekt
i Stockholm. Text & Foto Lena Runer. RÅDJURSGRYTA MED APELSIN Servera på tyskt vis med spätzle och gräddkokt savojkål. Spätzle kan bytas ut mot gnocchi, pasta eller potatis. Kockens tips: Prova ett rödvin på druvan pinot noir till grytan, gärna ett vin från Tyskland. 6 personer 1 kg rådjurskött Smör till stekning 2 morötter i bitar 2 gula lökar, hackade 1 msk tomatpuré 5 dl rött vin 5 dl köttbuljong 2 apelsiner pressad saft + strimlor av apelsinskal (skär med potatisskalare) Skär rådjursköttet i stora tärningar, cirka 4x4 centimeter. Bryn köttet runt om och lägg åt sidan. Bryn morot och lök i en gryta. Vänd ner en klick tomatpuré och häll på vin, buljong, pressad apelsin och strimlor av apelsinskal. Lägg i de brynta köttbitarna och låt sjuda tills köttet är mört, cirka 1 timme. Lyft ur köttet, sila bort löken och moroten ur buljongen och koka ihop till en sås med lagom konsistens. Lägg i köttbitarna. Gräddkokt savojkål 300 g savojkål (svartkål eller spetskål går också bra) 1–2 dl vispgrädde Salt och peppar Skär kålen i bitar och fräs i en panna. Häll på en skvätt grädde och låt koka ihop ett par minuter. Salta och peppra. Spätzle 3 ägg 5 dl mjöl 1,5 dl vatten eller mjölk Salt och peppar Smör till stekning Blanda mjöl, ägg och vatten till en smet. Arbeta smeten länge, tills den lossnar från bunkens kanter. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull. Bred ut smeten på en skärbräda. Luta skärbrädan mot kastrullen, skär 86 av små strimlor av smeten och fös ner dem undan för undan i vattnet. Koka i cirka 5 minuter tills degbitarna flutit upp. Ta upp bitarna med hålslev och lägg dem i iskallt vatten. Låt dem rinna av i ett durkslag. Vid servering: Bryn degbitarna i smör tills de får lite färg, krydda med salt och peppar. Honungs- och apelsinrörda lingon 1 dl honung 2 apelsiner, strimlor av skal och pressad saft 5 dl lingon, frysta eller färska Koka upp honung med pressad apelsin och apelsinskal och koka ihop till en tjock sirap. Plocka upp apelsinskalen och låt svalna en aning. Vänd sedan ner lingonen och rör om en stund. Spätzle lagas av en pasta liknande deg. Bitarna kokas först och steks sedan. Spätzle tillhör den sydtyska husmanskosten och äts ofta tillsammans med vilt. Nr 5 2021 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer