Marknad Örebro 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER PAUL
DAHLGRENS FYRA JULBORDSFAVORITER Julen är otroligt nog inte långt borta och då är det åter dags för Paul Dahlgrens årliga genomgång av hans julbordsfavoriter i Örebro med omnejd. Häng gärna med genom läckerheterna. I Nora ligger Bryggerikrogen med dess, positivt omtalade, julbord. Överraskande, men mycket innovativt, serveras julrätterna, i skålar och fat, direkt på bordet i fem serveringar. Efter att fått ett glas glögg får vi på bordet in den första serveringen. Ett par glasburkar med egen inlagd och smaksatt glasmästare och senapssill, ett fat med den smakrika, perfekt mjälla, matjessillen från Norröra, gravad, nästan genomskinlig, gös och rökt lax. Nu väntar det kallskurna, viltpaté, sylta på kalv, hjortinnanlår samt en saftig och välsmakande skinka tillsammans med en sallad på getost och skurna rödbetor, grov senap och det eget bakade vörtbrödet. Kvällens höjdpunkt är den varma serveringen, knaprig prinskorv, en Janssons frestelse med den rätta sältan, goda köttbullar och saftiga revbensspjäll med en perfekt knaprig svål. Utöver potatis 52 fanns på bordet rödkål samt en favorit, gratinerade brysselkål. Härlig och klassisk dessert var en ljummen, småländsk, ostkaka med hela hjortron och vispad grädde. Till kaffet godis i form av ett antal läckra praliner. Örebros äldsta Hotell, Elite Stora Hotellet, serverar, traditionsenligt, ett av länets populäraste och mest omtyckta julbord. Gästerna får sitta ned i den magnifika Stora salen med dess pampiga kristallkronor och äta av julbordet med nära 130 rätter. Starten är ett glas glögg. Nu kan vi ta av de olika sorternas inlagda sill. Tilltalande var en handfull olika strömmingsrätter, den gravade vitlöksströmmingen hade det rätta stinget. Fler fiskrätter var fem sorters lax, gubbröra, sillsallad och rökta räkor. De kalla kötträtterna erbjöd ankparfait, kalkon, kalvsylta, leverpastej, rökt lammstek, rostbiff, vildsvinskorv, viltpaté, älgsalami samt en mjäll och god skinka. Noterbart är ett stort antal, innovativa, vegetariska rätter. Det varma inleddes med, perfekt krämiga, champinjon- och räkomeletter. Självfallet fanns det Janssons frestelse, julkorv, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och rödkål. Ett magnifikt dessertbord väntade i en egen salong, med för barnen en stor skattkista med julgodis. Ett vackert Katrinelund vid Hjälmaren, i vinterskrud, har ett magnifikt julbord. Vi får snabbt en varm och mustig soppa gjord på skogssvamp, toppad med tryffel. Sillbordet bjuder på åtta olika, eget inlagda, sorter. Sensationellt god är den på traditionell trätunna vällagrade matjessillen från Norröna. Vi äter även av gösen och laxen i dess olika former. Vi tar tidigt ett par bitar av den mjälla och goda skinkan. Nu väntar det kalla och på tallriken hamnar en ankterrin, hjortinnanlår, lant- och viltpaté, leverpastej, oxfilékorv, rostbiff och älgkorv. Därefter det varma med revbensspjäll, köttbullar, prinskorv, bruna bönor, brysselkål, en krämig Jansson, rödkål och en god svampomelett. Nu kan vi ge oss på osten, desserterna och godiset. Perfekt avslutning på Gästgiveriet är en kopp kaffe med en mjuk, varm och nybakad, pepparkaka. Naturens Hus är beläget i en av Örebros mest natursköna vattenmiljöer. Naturens Hus är hjärtat i den vackra vattenpark vilken återskapats ur Örebros gamla hamnområde vid Svartåns mynning till Hjälmaren. Vi startar upp med ett glas glögg och pepparkakor. Nu väntar fiskrätterna. Sex sorters sill, innovativt smaksatta med chili och lime, citron och lakrits, saffran och vitlök samt dill, samt Klädesholmens matjessill. Fiskpaté med rom, gravad och marinerad lax, skaldjursterrin samt en smakfullt rökt makrill. Den egna gravade biffen och de rökta revbenen samt den rökta dovhjorten överraskar positivt i det kallskurna vilket kompletteras av korvar och pastejer samt julskinkan. Det varma är vad som förväntas, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, en omelett med svampstuvning samt en mycket god bakad fläsksida. Ett plus är de fräscha salladerna. Dessertbordet har, generöst, en mandel och saffranskaka, en chokladkräm, naturens egen julrispudding samt ostar, frukt, fikon, kakor, tryffel och massor av godis. Recensionerna bygger på Paul Dahlgrens besök tidigare år. ® Julbordsfavoriter Bryggerikrogen i Nora Elite Stora Hotellet Katrinelunds Gästgiveri Naturens Hus