Marknad Örebro 1
PÅ TJÄNSTERESAN FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD S
tockholm Stockholm KONSTRUNDAN CHOUCHOU TEXT: REDAKTIONEN TEXT: REDAKTIONEN Som en liten Kulturguide inför ditt eventuella Stockholmsbesök listar vi några av de utställningar som står på menyn den kommande tiden. SCANDINAVIAN DESIGN & USA Nationalmuseum, Södra Blasieholmskajen 2, nationalmuseum.se För första gången presenteras förhållandet mellan skandinavisk och nordamerikansk design under 1900-talet som en utställning. Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890-1980 är resultatet av såväl ett internationellt samarbete som ny forskning. Pågår till och med den 9 januari. PHANTOMS OF THE COMMONS Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, tenstakonsthall.se Järvaområdet drabbades tidigt hårt av pandemin och efter åratal av gradvisa nedstängningar blev Tensta än mer slutet då även konsthallen tvingades stänga. Nu öppnar den åter med en samling verk signerade 26 konstnärer. Utställningen har öppet till och med den 16 januari. ALTERNATIV SEKRETESS Moderna Museet, Exercisplan 4, modernamuseet.se I Alternativ Sekretess möter du bilder och objekt från hela Annika Elisabeth von Hausswolffs karriär, och som en del av utställningen arbetar von Hausswolff även med ett personligt urval av verk ur museets samling. Samlingsverken presenteras som en självständig del av utställningen samtidigt som de står i dialog med konstnärens egna verk. Visas till och med den 20 februari. EMBRACE Norrtälje konsthall, Galles gränd 7, norrtalje.se/konsthall Sex internationella konstnärer fokuserar på den måleriska processen och den inre logiken i den utförda måleriska handlingen. Utställningens teman följs även upp i boken Embrace skriven av Mika Hannula. Visas till och med den 27 november. MANDER Sörmlands Museum, Nyköping, sormlandsmuseum.se/utstallningar/mander Nyköpings stolthet Sörmlands Museum presenterar den hittills största utställningen med illustratören Marin ”Mander” Ander. Med teckningar, posters och grafik blandar Martin Ander intryck från sitt liv, intryck som spänner över tusen år. Utställningen pågår till och med den 24 april 2022. ® Gallerian Mood Stockholm har fått en ny älskling i form av den växtbaserade restaurangen ChouChou. Det nyskapande tillskottet på Stockholms restaurangkarta är skapat av Robert Hållstrand och med sig på tåget har han bland annat kokboksförfattaren och matbloggaren Gustav Johansson som satsningens kulinariska ledare. Och vi har tur, just Gustav Johansson ville gärna berätta för oss vad det handlar om. Vad lockade dig att gå in i det här projektet? – Flera saker. Dels positioneringen av vilken typ av mat som ska serveras – vad jag vet finns det inga sådana restauranger i Sverige idag som erbjuder den här typen av växtbaserad mat. Det blir goda italienska pastor och husmanskost. Just de rätterna är svårt att hitta växtbase- rade idag, medan det finns hamburgare i oändlighet. Helt vanlig mat saknas. Det var Robert Hållstrand väldigt tydlig med när jag träffade honom första gången. Han är vegan själv sedan många år tillbaka och vill verkligen genuint skapa ett ställe där alla kan äta växtbaserat. Det känner jag mig väldigt dragen till. Jag känner att det här konceptet måste finnas. Teamet är också sjukt bra. Det är ett väldigt ambitiöst projekt. Berätta om din roll som kulinarisk ledare. – Jag kommer att vara huvudansvarig för utformandet av menyn. Vi utgår mycket från recept som jag skapat genom åren och så tweakar vi dem tillsammans med kockarna för att kunna skalas upp och hålla jämn och hög kvalitet. Vi utgår från typen av mat som jag gillar — boeuf bourguignon, köttbullar, krämig pasta, riktigt god pizza, någon asiatisk nudel- rätt. Jag vill handplocka de mest populära rätterna som idag inte går att få ute. Trots bristen på animaliska råvaror är Gustav tydlig med att ChouChou inte vill profilera sig som en restaurang för veganer. – Vi vill att vem som helst ska kunna komma och äta god mat. Ett mål för oss är att du ska komma till oss och inte ens behöva reflektera över att det är växtbaserad mat. Det är bara en bonus. Det här är inte en vegansk restaurang på det sättet, men det är en restaurang som har helt växtbaserad mat. Det ska man inte behöva oroa sig en sekund över. Poängen är inte att den är växtbaserad – poängen är att den är jävligt god och att vi visar att det är fullt möjligt trots att det är växtbaserat. Vi vill slå oss för bröstet och visa att vi är det nya normala. ® 56