NG Gbg 1
Krog MAGIC FLAMINGO Linnégatan 42. tel 031-14 25
90. 4 På Linnégatan duggar restaurangerna som bekant tätt och det kan vara svårt att skilja en nyöppnad dörr från en gammal. Namnet Magic Flamingo får en ändå att haja till och kanske stanna mitt i steget. När vi tar oss dit för en middag är det dryga två veckor efter starten. Köket har sydamerikanska influenser som ackompanjeras av en gedigen drinklista. Snabbt tas beslutet från vår sida att prova deras spritz med fläder och cava medan vi spanar in maten. Stilen på rätterna är sharing is caring på Magic Flamingo. Vi får av den trevliga personalen höra att detta är bäst eftersom att rätterna kommer ut allt eftersom att de blir tillagade, ett grepp som fler och fler restauranger kör på idag. Till att börja med tar vi in guacamole med totopos som är torkade, friterade majschips helt enkelt. Det höga priset på nittio kronor för chips och salsa gör oss först lite tvekande, men kostar det så smakar det väl därefter. Inte riktigt visar det sig, även om det är gott. Och för nittio kronor vill en ändå ha en perfekt sås-till-chips ratio som inte levereras. Efter chipsen och en ganska så vattnig spritz äter vi empanadas med sötpotatis och tacos med king oyster svamp. När vi väl börjat smaka på rätterna tar de blixtsnabbt slut, för det är så gott att jag några dagar senare till och med försöker återskapa tacon hemma. Speciellt den grillade svampen är oemotståndlig tillsammans med syrad rödkål, pico de gallo och rikligt med mynta och koriander. Även efterrätten i form av den annars klassiska festivalmaten churros imponerar. Den söta friterade degen serveras med bland annat dulce de leche, vaniljglass och torkade bananer som leder till en smärre sugar rush och ett nöjt leende. Magic Flamingo är redan en värdig utmanare till gatans alla restauranger trots sin korta tid med öppna dörrar. Det är ett lite dyrare men mer spatiöst alternativ till andra mexikanska ställen i Linné såsom Little Meats, och kanske till och med en ny favorit. Öppet: mån-tor 16-01, fre 15-01, lör 13-01, sön 15-01. Bäst just nu LEVANTINE Aschebergsgatan 22 I Kungsparken har Levantine brett ut sin enorma uteservering. Njut av moule frites efter en omgång boule. Öppet: lör-tor 17-01, fre 16-01. BAR NORMAL Prinsgatan 3 Prinsgatan är en av Göteborgs bästa gator och denna utnämningen står Bar Normal till viss del bakom. Öppet: tis-ons 17-23, tor-lör 14-23. CAFÉ GAZETTE GÅRDEN Vasagatan 40 Vasastans nya gård behöver ingen närmare beskrivning efter tidigare recension. Öppet: tis-lör 17-sent. KINO Linnégatan 21 GÅRDEN Vasagatan 40, gardengbg.se, tel 031-7741925 5 Den vininriktade restaurangen Gården har inte haft sina dörrar öppna i mer än några månader när vi besöker den. Så pass kort tid att hemsidan fortfarande skickar in en i ett snyggt men förvillande Google docs-dokument. En minut från Vasaplatsen ligger denna new nordic cuisine-levererande krog, med så välinredda lokaler att det känns som att stiga rakt in i en heminredningsbutik. Trots det vackra innanmätet så bestämmer vi oss för att slår oss ner på uteserveringen mot allén. Servitören visar sig tala enbart engelska, och när vi satt oss och fått menyn inser vi att det blir en peklek och vi bestämmer oss för hönökaka med 50 NÖJESGUIDEN | NR 8, 2018 jungfrusmör som snacks. Delvis för att slippa säga det hemmasnickrade ordet “hen island cake” så väljer vi bort det alternativet, och tar istället in rödbetorna med syrén, yoghurt och granskott samt ärtor med nyponros till att börja med. Det är vackert presenterat med en tydlig respekt för de fina råvarorna som vi möts av i de välsmakande rätterna. Vi får även hjälp med det svåra valet att beställa in vin från deras oändliga lista av alternativ, och efter att utan besvär fått prova totalt fem sorter av både oranget och vitt vin blir det ett av de vita. När det är dags att få in nästa rätt inser vi att den set-meny som erbjuds på menyns första sida nog finns där av en bra anledning. Rätterna är nämligen i avsmaknings-stilen och inget som mättar en hungrig mage om en inte tar minst fyra till sex var. Fjäråsmorötterna och torsken som vi får är dock även de helt underbara. Fisken faller isär till imponerande perfektion. Även det faktum att morötterna serveras med ”ogräset” kirskål är ett uppfriskande roligt inslag som visar på en härlig kreativitet i köket. Omtanke för lokala nordiska ingredienser är verkligen rätt i tiden, med pionjärer som Noma i spetsen. Gårdens mat på detta tema är både välsmakande och intressanta, om än lite små utan rätt informering om konceptet, med inslag av både granskott och friterad surdeg. En fröjd för den som vill njuta av new nordic cuisine utan att betala stjärnkrogspriser. Öppet: tis-lör 17-sent. FELICIA GAUFFIN JATTA felicia.gauffin.jatta@ng.se Denna sommaren har i alla fall jag suktat efter skugga och uteserveringar – det (plus vegetarisk köttfärslimpa) är Kino bäst på! Öppet: mån-fre 17-01, lör-sön 12:30-01.