NG Gbg 1
Krog Köpenhamn AVHOPPARNA TEXT: PETER STEEN CHRIS
TENSEN När AOK korat ”byens bedste” så är Nomas genomslagskraft påtaglig. Noma själva, som i dagsläget har 40 000 gäster från hela världen på sin väntelista, korades såklart till bästa gourmetrestaurang efter sin nyöppning. Tidigare Noma-anställda mex-amerikanen Rosie Sanchez har som mål med sin restaurang som bär hennes efternamn att vara Europas bästa mexikanska restaurang. Det vet vi inte riktigt om hon lyckats med men en utnämning som Köpenhamns bästa nya restaurang har hon i alla fall uppnått. Och så till sist har vi svenska Emil Glaser som jobbade på Noma i sex år innan han öppnade Juno The Bakery vilket kallats för det ultimata bageriet med kö ut på gatan morgon som kväll. Förutom färskt ”morgonbröd” som dansken inte kan klara sig utan, gör Emil också eftermiddag- och kvällsbröd så man kan få färskt bröd också på väg hem från jobbet. Och så rågbröd, knäckebröd och mandelcroissanter däremellan. Juno The Bakery, Århusgade 48 ALOUETTE TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN En amerikansk kock vid namn Nick Curtin och hans danska fru Camilla Hansen har öppnat restaurang Alouette på Islands Brygge. Nick Curtin är tidigare chefskock på Acme i New York och i Alouette skapar han en fem-rätters meny för 700 kronor som är baserad på årstiderna och som byts ut löpande. Deras ambition är att överraska gästerna. – Idén är att ge folk något de inte förväntar, säger Andrew Valenzuela, ytterligare en amerikansk kock med bakgrund på Noma. Därför kan man inte välja menyn själv utan den sätts samman dag för dag. Därför menar Nick Curtin att gästen kan komma tillbaka gång efter gång och få en helt annan matupplevelse. Det enda problemet med Alouette är att hitta dit. Inga skyltar. Inne på en bakgård finner man dem ifall man går in i en port nedsudlad med graffiti. Huset har tydligen också replokaler för ett gäng heavy metal-band, men det ska inte kunna höras sägs det. Alouette, Sturlasgade 14 SÅ SÖTT TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN Det finns de som hävdar att frukosten är dagens viktigaste måltid. Och så har vi dem som tänker på desserter det första de gör när de vaknar. Världen har länge saknat en möjlighet för dessa olika sorters människor att ta varandra i hand och bege sig till en gemensam festplats. Köpenhamns nya Winterspring är svaret. Lyxfrukostar och delikat dessertbar på samma gång. På frukostmenyn hittar man förutom à la carte-rätterna en sammansatt meny för 350 DKK innehållande Jersey-yoghurt, granola och svartvinbär, pocherat ägg på rågbröd samt surdegsvåfflor, plus såklart kaffe eller te. De erbjuder också en tjusig afternoon tea men det stora numret på Winterspring är utan tvekan desserterna. Karina Schmitt Lunds skapelse är det närmaste en Michelin-restaurang för desserter man kan komma. Hon själv har specialiserat sig på att göra glass och konceptet blev fulländat med desserter på nordiska råvaror som skapats av fyra stjärnkockar. Karina vill visa Köpenhamnarna att man kan äta dessert när som helst på dan. – En dessert kan absolut stå på egna ben, hälsar hon. Det behöver inte vara i kombination med en måltid. Winterspring, Store Strandstræde 16 54 NÖJESGUIDEN | NR 8, 2018