Lokaltidninen Kanalen 1
20 kultur &nöje LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKE
R OCH VAXHOLM • NR 43 • VECKA 43 • TISDAG 26 OKT • 2021 • ÅRG 26 Choklad med ins från skärgården n VAXHOLM Sedan någon månad tillbaka har Rindö blivit med chokladfabrik. Granne med kafferosteriet Muttley & Jacks i Oxdjupet har Arkipelag konfektyr valt att utveckla och utöka verksamheten med egen hantverksmässig tillverkning. I pandemins startskede öppnade Arkipelag konfektyr sina portar till godisbutiken i centrala Vaxholm. En dröm blev verklighet som legat och bubblat för Linda Höglin sedan hon flyttade tillbaka till sin födelsestad när barnen var på väg. Efter första sommarens succé kände grundaren Linda att det ändå saknades något och ville skapa något eget att komplettera godisbutiken med. Idén föddes så småningom att skapa choklad med en tydlig skärgårdsprägel och Arkipelags ö-serie såg dagens ljus. Chokladkakor av högkvalitativa råvaror med smaksättning från skärgården och med öarnas grafiska profil representerad i både chokladen och förpackningen blev kännemärket. –Det var 4000 idéer som bollades, men det var det här med choklad jag fick en kick av, berättar Linda. Utrymmet bakom butiken på Rådhusgatan blev snabbt för litet för chokladfabriken och i somras hittade Linda lokalen bredvid Rindös egna mikrorosteri med utsikt över sundet och Fredriksborgs fästning. Rindös egen chokladkaka är så klart ett samarbete med kafferosteriet och är smaksatt av Rindö Archipelago coffee. –Vår huvudprodukt handlar om Stockholms skärgård så det kan ju inte bli bättre än att vara här ute med utsikt över Oxdjupet och skärgården direkt utanför fönstret, menar Linda. Idag har femton av Stockholms skärgårds öar fått egna chokladkakor med olika smaker och chokladsorter. Även deras chokladbomber med marshmallows är populära bland både barn och vuxna. –Jag vill att man ska bli glad när man öppnar chokladkakan för att den känns lyxig och som ett genomtänkt hantverk, säger Linda och lägger sista handen på chokladkakan Vaxholm. På en bänk står en maskin som smälter och tempererar chokladen som snart ska gjutas i Sandhamns formar. Efter en timme i kylen snyggar Linda till kanterna och putsar till ytan för att få till den sista touchen på chokladkakan. Sedan ska den svalna till rumstemperatur innan den paketeras i sin glamourösa förpackning. –Det var mycket att lära i börCHOKLADKAKORNA har fått olika smaker baserat på vilken skärgårdsö de inspirerats av. Chokladkakan Resarö har jordgubbar i sig. En försmak av jan, men jag känner mig som hemma nu, säger Linda. Hon trivs med att få vara sin egen chef och drivs av att få NÄR CHOKLADKAKORNA gjutits hamnar de i kylen för att stelna. Foto gunnIka Isaksson-lutteMan utveckla nya idéer och vara kreativ. I oktober släpps fyra nya produkter, en drickbar och tre ätbara. Till jul lanseras Vaxholm juledition och förhoppningsvis även deras egen chokladjulkalender. –I vår kommer eventuellt några nya öar, skrattar Linda och avslöjar att hon inte har något emot att provsmaka sig fram till nya smaker eftersom hon älskar choklad. Gunnika Isaksson-Lutteman redaktionen@fixmedia.se JULENS LÄCKERHETER – JULBORD NÄRA DIG – JULBORD i unik 1700-tals miljö! 1-19 december Vi bjuder på vår tolkning av julbordet. Småskaligt med lokal prägel. Traditionella rätter men också moderna klassiker. 595kr/pp ink glögg & kaffe Varje kväll kl 18.00 Dagtid på förfrågan Hjärtligt välkomna att fira in julen hos oss! www.wirarestaurang.se info@wirarestaurang.se Tel 070-600 38 69 Bruksgårdsvägen 3, Åkersberga UTSÖKT JULBORD Underbar miljö och 1 – 22 DECEMBER SITTNINGAR Vardagar 18-21 Lördag 15-18 & 19-22 Söndag 15-18 ÖPPETTIDER se hemsida • - - - - - - -> PRIS: 495:Barn 15 kr/år tom 12 år. Vår övervåning kan reserveras för sällskap Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Boka: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Vi bjuder läsare på JULBORD Lokaltidningen Kanalen lottar ut julbord för två personer hos de annonserande restaurangerna. Maila namnet på den restaurang vars julbord du helst skulle vilja smaka tillsammans med ditt eget namn och telefonnummer. Maila till: tavling@fixmedia.se Dragning sker fredag 19 november och publiceras vecka 47. Dags att boka! mat & krogliv