Vårdguiden Chefredaktören
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Inspiratören
Vårdguiden Säsong för ljusets återkomst
Vårdguiden Tema Ofrivillig barnlöshet
Vårdguiden Längtan efter ett barn
Vårdguiden Lisa, 39, fick sonen Liam genom dubbeld
onation
Vårdguiden Vill du donera ägg eller spermier?
Vårdguiden Assisterad befruktning
Vårdguiden Barnets rätt till sitt ursprung
Vårdguiden Linda och hennes man är permanent ofriv
illigt barnlösa
Vårdguiden Hjälp och stöd
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Restless legs
Vårdguiden "En dålig natt sover jag två till tre t
immar"
Vårdguiden Många blir hjälpta med egenvård
Vårdguiden Mat för äldre
och middag. Om du inte orkar stora måltider kan d
u äta mindre och oftare. Lägg in näringsrika mellanmål här och var. – En smörgås är till exempel ett utmärkt mellanmål. Att fortsätta känna glädje kring maten är viktigt. ”Lägg in näringsrika mellanmål här och var. En smörgås är till exempel ett utmärkt mellanmål” – Gör måltiden till en höjdpunkt att se fram emot. Duka fint och ställ fram maten på ett vackert sätt. Ett knep för att få fart på smaklökarna är att krydda maten mer än tidigare. En del upplever också att kalla rätter smakar mer än varma. Ät varierat och hälsosamt. En tredjedel av tallriken ska fyllas med grönsaker, en tredjedel med protein i form av fisk, fågel, kött eller baljväxter och en tredjedel med kolhydrater som ris, potatis eller pasta. En bra måltid är ungefär densamma för någon som är över 65 som under, förklarar Tommy Cederholm. Men det finns några viktiga skillnader för dig som är äldre. – Proteiner är särskilt viktiga eftersom deras viktigaste funktion är att bygga muskler. Orkar du inte äta upp allt kan du minska på kolhydraterna, men behåll proteinet och fettet. Fett behövs för att vi ska få energi, bygga muskler och förse kroppen med viktiga fettsyror och vitaminer. ”Livsmedelsverket rekommenderar också att alla över 75 år bör äta D-vitamintillskott.” – Fett är det mest energirika livsmedlet vi har. Välj helst vegetabiliska oljor. D-vitamin spelar en viktig roll för att stärka skelettet men hudens förmåga att skapa D-vitamin sjunker när vi blir äldre. D-vitamin finns i bland annat fet fisk, ägg och kött. – Livsmedelsverket rekommenderar också att alla över 75 år bör äta D-vitamintillskott. Om du äter så mycket du kan men ändå tappar i vikt och energi kan du kontakta vårdcentralen och be att få träffa en dietist. Det 1177 vårdguiden 1 • 22 Bred ordentligt med matfett på smörgåsen. går också att få energi- och proteinrika näringsdrycker på recept. – Viktnedgång kan också bero på en underliggande sjukdom och du kan behöva träffa en läkare för att undersöka det. Som anhörig är det lätt att bli orolig för någon som äter mindre och går ner i vikt, men återkommande frågor kan upplevas som skuld beläggande och få motsatt effekt. Hjälp i stället till att handla och uppmuntra matglädjen. – Något av det viktigaste du som anhörig kan göra är att äta tillsammans med den äldre. Glädje och gemenskap betyder mycket, då äter vi mer. MER INFORMATION 1177.se/oka-aptiten-hos-aldre • Bred ordentligt med matfett på smörgåsen. • Välj fullfeta vegetabiliska smörgåsfetter (gärna 70 procent eller mer) och titta efter Nyckelhålet när du handlar. • Tillsätt gärna extra fett vid all matlagning, i första hand olja. Det kan vara på grönsakerna, i gröten, såsen eller grytan. Ta lite majonnäs till frukostägget och ringla flytande matfett över fisken. Källa: Livsmedelsverket 21
Vårdguiden Blyghet eller social ångest?
Vårdguiden Björn, 36, har social ångest
Vårdguiden Hur har pandemin påverkat oss?
Vårdguiden Gör dig redo för årets pollensäsong
Vårdguiden Lymfödem och lipödem
Vårdguiden Aktuellt i vården