Nöjesnytt Växjö 1
Vårviner T ill våren finns mycket gott att äta oc
h vårens primörer är snart på gång. Till sill och ägg passar en kryddad snaps och en god lageröl. Till påsklunch kanske årets första rosévin korkas upp och till godisbordet passar söta viner eller ädla destillat som Cognac och Whisky, alternativt en likör. Visste du att rökig whisky smakar urläckert till mörk choklad och att det norska kryddade brännvinet Gammel Opland Aquavit (70624) smakar ljuvligt gott till currysill eller mogen ost som Brie. Vårens lax med nykokt potatis, dill och citron matchas till ett smakrikt vitt vin. Alsaceviner har av god tradition varit självklara, men det finns även andra vinområden att upptäcka. Är laxen gravad eller rökt kan ni prova vin av sorterna pinot blanc eller gewürztraminer. Bland de tyska vinerna är framförallt grauburgunder ett härligt val till gravad lax. För vårens röda viner söker du bland dem med kryddig smak. De kan gärna smaka av strama tanniner (kärv smakförnimmelse) som i kombination till mat kommer smaka mycket mer balanserade och mjukare. ■ VITA VÅRVINER REICHSRAT VON BUHL RIESLING TROCKEN 2015 (72093), PFALZ TYSKLAND, 129 KR Torrt, medelfylligt, stramsyrligt vin med en lätt äppelton, inslag av fläder och citron samt en knivsudd mineral. Fint rieslingvin när det är som bäst. Årgången är topprankad och smaken gör sig bra till syrliga, krispiga maträtter. POUILLY-FUMÉ LES DEUX CAILLOUX 2015 (2227), FOURNIER, FRANKRIKE, 159 KR Torr, medelfyllig, fruktig smak av päron och äpplen, mogen citrus, örter och mineral. Lång eftersmak. Härligt vin! Användbar till rätter som lagas av primörer, skaldjur och till den varma inkokta laxen med mild örtkräm. RÖDA VÅRVINER BIURKO TEMPRANILLO 2015 (2045), RIOJA SPANIEN, 79 KR Medelfyllig rött vin med frisk, kärnig körsbärssmak smak av plommon och en touch av lakrits, bär och örter. Frisk bra eftersmak. Härligt, enklare vin som gör sig bra till mat, gärna fläskstek eller milda lammrätter. DOMAINE DU PESQUIER GIGONDAS 2013 (2836), GIGONDAS FRANKRIKE, 159 KR VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE Fylligt kryddigt vin med smak av blå och röd frukt, lätt kärnigt drag av plommon, inslag av örter, kryddor och viol. Strama, fruktsköna tanniner och kryddig eftersmak. Finvin med tydlig karaktär och stil som gör sig som bäst till mat och gärna lammstek som osar av vitlök och örter. 52 | nöjesnytt